18.04.2024
Аналітика Новини

Чи стрибатиме долар у травні-червні

Курс долара у травні-червні буде стабільним: він коштуватиме у межах 26/27 грн. Такий курс триматиметься завдяки політиці Нацбанку. Однак уже із середини літа – можливі зміни, прогнозують експерти.

Чи стабільною буде гривня, чи стрибатиме долар та коли нам очікувати зміни затишшя на валютному ринку, ми поцікавились у аналітиків.

– Передумови для зміцнення курсу нашої національної валюти збережуться на травень і червень завдяки жорсткій політиці Національного банку, який ще в кінці 2018 року активно задіяв механізми дотримання проголошеного значення офіційного показника інфляції, – пояснює членкиня правління Міжнародної спілки “Інституту національної політики” Марина Багрова. – НБУ затвердив високу ставку рефінансування, чим істотно “затиснув” грошову масу, що стало фактором уповільнення темпів інфляції і як наслідок зміцнення національної валюти. Завдяки чому, курс національної валюти продовжуватиме залишатися в коридорі + – 27/26 грн., за 1 Долар США.

Про те, що гривня залишається стабільною, каже і аналітик, економіст Олексій Кущ. Однак він наголошує, що все це відбувається завдяки штучному монетарному фактору.

– Ми зараз бачимо таке тактичне укріплення національної валюти, але воно, на жаль, не пов’язане з покращенням макроекономічних факторів, – каже він. – Загалом курс може укріплюватись завдяки покращенню економіки – умовно кажучи, коли значно збільшується експортний потенціал, коли є приплив інвестицій, або під впливом штучних монетарних факторів. Зараз ми якраз спостерігаємо штучний монетарний фактор – ріст експорту у нас уповільнюється, іноземні інвестиції перебувають на вкрай низькому рівні. Крім того, бачимо падіння промислового виробництва, уповільнення входження економіки… А стабільний курс – це завжди проекція ефективної економіки. У нашому ж випадку бачимо  таку курсову антиутопію: Нацбанк та Мінфін за допомогою операції на закритих ринках створюють штучну ситуацію для укріплення гривні, тобто Нацбанк випускає депозитні сертифікати, які купують комерційні банки, і таким чином відбувається стерилізація грошової маси. А Мінфін випускає Облігації внутрішньої державної позики – ОВДП, які купують нерезиденти, що заводять сюди на ринок валюту. І ми з одного боку отримуємо штучну стерилізацію гривневої маси, зниження пропозиції гривні на ринку, а з іншого  – бачимо штучне збільшення пропозиції продажу валюти на ринку за рахунок тих самих інвесторів-спекулянтів, які приходять сюди, щоб купити ОВДП на три чи шість днів. І все це забезпечується вкрай високими відсотковими ставками по ОВДП, що є результатом високого рівня облікової ставки Нацбанку.

Відтак якщо Нацбанк продовжуватиме політику штучного затиснення, додає аналітик, то протягом двох місяців ми бачитимемо стабільний курс. У Нацбанку ще буде достатньо для цього можливостей. Однак рано чи пізно ця “пружина”, зауважує він, почне розжиматись.

– Економічно обгрунтованим курс повинен бути на рівні 28, – каже Олексій Кущ. – Нижче позначки 27 він спустився під дією тих самих штучних факторів. Я думаю, ми будемо упродовж травня бачити рух 26 грн 50 коп -27 грн з можливим виходом за 27, а вже починаючи з липня, можливі рухи до позначки 28 грн.

Як вважає співзасновник приватної компанії Inprolux, яка спеціалізується на інвестиціях на ринку нерухомості України, Дмитро Кабаровський (Co-founder & CMO компаній INPROLUX и Upticktrade. ), до кінця літа є малоймовірним стрибок долара до 30 грн.

Всі ми звикли, що після виборів іде певний ріст валюти, – пояснює він. – Але наразі немає серйозних підстав для різкого стрибка. На період травень-червень можуть бути невеликі коливання в районі 27-28 грн за долар. Можливий стрибок до 30 грн, але до кінця літа – це малоймовірно. Якщо орієнтуватись на результати минулих років, більш волатильний період – це осінь.

Для великого росту курсу, вважає він, необхідні серйозні причини, такі як: неотримання траншу от МВФ, падіння світових цін на метали, збільшення виплат по зовнішньому боргу, емісія гривні, виникнення непередбачуваної політичної ситуації в Україні чи світі та інше.

– За умови, що нічого серйозного не трапиться, курс до кінця року не перевищить позначку в районі 30 грн за долар, вказану в Держбюджеті на 2019, – додає він.

Перейти до панелі інструментів