20.09.2024
Новини

Тернопільські поліцейські затримали 35-річного кілера з Черкас: чи відомо щось про замовника вбивства

Навесні цього року на Тернопільщині стався зухвалий злочин. У ніч з 19 на 20 квітня в одному із сіл обласного центру стріляли в чоловіка. Потерпілий автомобілем заїхав на територію власного будинку і в цей момент невідомий здійснив постріли зі зброї по авто. Внаслідок чого чоловік отримав три вогнепальних поранення. Він вижив, а поліція тим часом вживала усіх заходів, аби знайти кілера. Деталі розповіли на сьогоднішньому брифінгу.

Під час розслідування з’ясували, що зловмисник отримав замовлення на вбивство жителя Тернополя. За це кілер мав отримати 25 тисяч доларів. Майже чотири місяці він стежив за жертвою, збирав детальну інформацію про нього та відстежував маршрут пересування. Для цього орендував житло у Тернополі та придбав автомобіль.

Кілер мав отримати за вбивство 25 тисяч доларів

Увечері 19 квітня виконавець злочину підстеріг підприємця біля його будинку та чотири рази вистрелив з пістолета у його авто. Після цього втік з місця злочину.

Начальник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко розповів, що у результаті проведених слідчо-оперативних заходів співробітники управління карного розшуку обласної поліції спільно з розшуківцями Тернопільського районного управління поліції вийшли на слід підозрюваного. Ним виявився 35-річний житель Черкас. Оперативники затримали його дорогою до кордону України, який він планував незаконно перетнути через річку Тиса. У нього вилучили дві гранати та близько 100 набоїв.

  • У передмісті Тернополя було скоєно важкий злочин – замах на вбивство приватного підприємця. Кілер працював професійно. З чотирьох пострілів три кулі влучили у потерпілого, за життя якого згодом боролися лікарі, – нагадав про подію Сергій Зюбаненко. – Після цього поліція Тернопільщини розпочала пошукові заходи. Залучили велику кількість працівників. Очолили роботу мої заступники.

Підозрюваного затримали при спробі утекти за кордон

Як зізнається Сергій Зюбаненко, злочин було розкрити непросто, адже його готували завчасно, а виконавець діяв професійно. Він тривалий час вивчав спосіб життя потерпілого, а також застосовував методи конспірації, наприклад, змінював зовнішність.

  • У вечір скоєння замаху на місце відразу вирушила слідчо-оперативна група. Організували першочергові оперативно-розшукові заходи щодо встановлення особи злочинця, – розповів заступник начальника – начальник кримінальної поліції ГУ Нацполiцiї в Тернопільській області, полковник поліції Олександр Славгородський. – Ми провели поквартирні та побудинкові обходи, переглянули відео з камер спостереження, опитали свідків.

Завдяки цим оперативним діям правоохоронці з’ясували, що до злочину причетний мешканець Черкас. Убивство тернополянина він планував з листопада 2023 року. Для конспірації підозрюваний часто змінював автомобілі, подобові квартири. Після скоєння злочину залишив Тернопільщину та переховувався у Черкасах.

Щодо замовника у поліції уже є попередня інформація

Під час відпрацювання оперативники встановили, що зловмисник намагався за допомогою спільників утекти за кордон. За допомогою спецпідрозділу КОРД його затримали дорогою до кордону. Наразі підозрюваний в ізоляторі тимчасового тримання, а слідчі дії досі тривають.

  • Провадження у цій справі внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 115 “Замах на умисне вбивство”. Проведено багато роботи з іншими правоохоронними підрозділами, прокуратурою, – повідомив заступник начальника – начальник слідчого управління ГУ Нацполiцiї в Тернопiльськiй області, полковник поліції Андрій Ткачик. – Ми встановили виконавця злочину, зараз працюємо, аби виявити й замовника вбивства. І уже маємо щодо цього попередню інформацію, – зазначив Андрій Ткачик.
Перейти до панелі інструментів