23.10.2024
Новини

До 105-річчя Чортківської офензиви у музеї Тернополя показали відзнаки вояк нашого війська у часи УНР

105 років тому, у червні 1919 року, розгорнулася Чортківська офензива – найвідоміша наступальна операція Галицької Армії. Цікаво розглянути, які відзнаки прикрашали шапки наших воїнів у той час. Відповідні фото та їхній опис показали у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Ще в січні 1919 року військове керівництво Західної Області УНР порушило питання уніформи та розпізнавальних знаків для Галицької Армії. Варто зауважити, що після ратифікації Акту Злуки між УНР та ЗУНР 3 січня, герб “Руський лев” поступово замінювався Тризубом. Ця зміна торкнулася і відзнак на головних уборах вояків.

У колекції Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігаються дві оригінальні кокарди УГА. Їх ескізи створив Петро Вавринович Терещук (1875-1963), уродженець села Вибудів на Тернопільщині. Цей маловідомий сьогодні український митець, скульптор і медальєр, працював у стилях модерн і арт-деко, жив у Відні та Празі. Він є одним із засновників віденської школи малої бронзи.

Кокарди виготовлені з жовтого металу методом карбування у формі восьмикутної зірки з округлими променями. Лицьова сторона золотистого кольору, вкрита прозорою емаллю, під якою видно рельєфні промені, спрямовані від центру. У центрі – стилізований Тризуб жовтого кольору в колі, оточений блакитною емаллю на тлі рельєфних горизонтальних смуг. На звороті – основа для кріплення шпильки.

Друга кокарда подібна до першої, але без емалі, зате зі збереженою шпилькою для кріплення. Ймовірно, ці відзнаки були виготовлені у Відні на початку 1919 року. Вони походять з Українського музею товариства “Рідна школа”, який діяв у Тернополі в 1932-1939 роках.

Володимир Пукач, завідувач відділу новітньої історії ТОКМ, надав цю інформацію, розкриваючи маловідомі сторінки нашої військової історії.

Перейти до панелі інструментів