23.10.2024
Новини

Ікона Святого у золоченій рамі зберігається у храмі Кременця: сьогодні вшановують цілителя Св. Онуфрія

Сьогодні, 12 червня, вшановують Святого Онуфрія, ранньохристиянського пустельника. Анахорета Онуфрія вважають цілителем. Св. Онуфрія пошановують не лише християни, а і юдеї та мусульмани. Вони вірять у допомогу Святого їхнім спочилим родичам. В Ізраїлі його називають ангелом гробниць. Про те, які найвідоміші пам’ятки, присвячені Онуфрію, є на Тернопільщині, розповідають у Кременецько-Почаївському ДІАЗі.

“Серед архітектурних об’єктів Кременецько-Почаївського заповідника є пам’ятка, присвячена цьому святому. У Миколаївському соборі розташований приділ Св. Онуфрія, іконостас приділу святого Онуфрія першої половини ХІХ ст. та рідкісна ікона «Ангел причащає Св. Онуфрія» ХVIII cт.

Ікона «Ангел причащає Св. Онуфрія» виконана в характерних рисах доби пізнього бароко. Це виготовлений з дерева горельєф, з застосуванням поліхромії. Ремісничого виконання, першопланової композиції. Праворуч – Св.Онуфрій, старець з довгою бородою, довгим волоссям, стоїть навколішках, приймаючи причастя з рук ангела на хмарі. В ногах святого розташовані Біблія – символ шляху до вічного життя та перевернута корона – як символ зречення мирського життя. Ангел в лівій руці тримає чашу, а в правій руці облатку (гостію). Вгорі – дві голівки херувимів. Рама золочена, профільована зі скошеними боковинами у верхній частині.

Сюжет горельєфа легко зчитується, знаючи біблейський переказ про Онуфрія. Онуфрій провів у пустелі 60 років, вирішивши присвятити своє життя на пожертву господу у десятирічному віці. Постився, утримувався від спокус і ангел приносив хліб і воду, у святкові дні причащав його. Згодом біля місця його проживання в пустелі виросла фінікова пальма, плодами якої він харчувався і з’явилося джерело.

Ікона-горельєф, що знаходиться в Миколаївському соборі в приділі його ж імені з часом зазнала деяких пошкоджень.

В липні заплановані реставраційні роботи. Над стабілізацією і реставрацією горельєфа Св. Онуфрія та інших ікон працюватимуть фахівці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Після реставрації ікона відновить своє первісне багатобарв’я”, – зазначають у заповіднику.

Найвизначніші пам’ятки, що вшановують Св. Онуфрія на Тернопільщині:

  • церква Святого Онуфрія УГКЦ в Гусятині;
  • кам’яна скульптура Онуфрія, створена знанним Йоганом -Георгом Пінзелем, що знаходиться в селі Рукомиш (біля Бучача).
Перейти до панелі інструментів