30.04.2024
Новини

На Тернопільщині помітили рідкісну червонокнижну тварину

На території Природного заповідника “Медобори” помітили рідкісну тварину. Кіт лісовий занесений до Червоної книги України. На Поділлі їх залишилося не більше кількох десятків, – кажуть у заповіднику.

“Ще одне підтвердження його проживання на території природного заповідника “Медобори”, отримане за допомогою фотопастки”, – повідомляють у “Медоборах”.

Довідка:

Сучасний ареал кота лісового в Україні охоплює Карпатський регіон, окремі райони Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей. В XVII–XVIII ст. вид траплявся в Карпатах, на Волині та Сумщині.

Чисельність і причини її зміни. Можна оцінити в 400–500 особин; більшість облікованих тварин при цьому припадає на Закарпатську область. Причини змiни чисельностi: скорочення площ старих листяних лісів, зокрема дібров; відстріл тварин під час здійснення регуляції чисельності бродячих свійських котів та під час полювань, загибель у браконьєрських самоловах та від мисливських псів; рекреаційне та господарське навантаження на лісові та плавневі ділянки. Серед несприятливих кліматичних факторів важливе значення має глибина снігового покриву.

Особливості біології та наукове значення. Характерні біотопи: широколистяні та мішані, рідше шпилькові та плавневі ліси. В гірських районах для виду характерні сезонні вертикальні переміщення. Основу раціону складають мишоподібні гризуни та птахи. Тварини ведуть одиночний, переважно присмерковий та нічний спосіб життя. Виводкові лігвища та тимчасові сховища влаштовують в дуплах старих дерев, розколинах скель, заломах очерету та звалищах хмизу.

Народжують за рідкісними винятками раз на рік в кінці квітня — на початку травня. У виводку зазвичай 3–4 кошенят. Нерідко дикий кіт відвідує території поблизу населених пунктів.

Перейти до панелі інструментів