30.04.2024
Місто Новини

Ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ у Тернополі стабільна та контрольована, запевняють у міськраді

Ситуація із захворюванням на грип та ГРВІ у Тернополі стабільна та контрольована, захворюваність на ГРВІ є нижчою за порогові показники, але усі лікувальні заклади міста готові до прийому пацієнтів.

Про це розповіли під час прес-конференції у міськраді 14 січня. Також наголосили, що ситуація із захворюваністю – не така, як показали у сюжеті одного із центральних каналів, а лікарні міста не є переповненими.

– Про оцінку ситуації станом на другий тиждень 2020. Ситуація розцінюється як стабільна, незважаючи на низький рівень реєстрації захворюваності, відмічається високий показник госпіталізації, – каже начальник відділу охорони здоров’я Тернопільської міськрад Василь Даньчак. – Показник захворюваності на 2-й тиждень захворюваності склав 440 випадків на 100 тис. населення, що становить 64,6% від орієнтовного показника визначення низького рівня початку епідемії. Тобто низький рівень початку епідемії становить 681 випадок на 100 тис. населення.

Відтак захворюваність на ГРВІ є нижче за порогові показники, наголошує очільник відділу охорони здоров’я. Хоча, як додає він, починаючи із середини грудня, справді збільшувалась кількість хворих на пневмонію з важким перебігом. Утім, наразі лікарні Тернополя цілком готові до загострення ситуації.

– За останній місяць в лікарні лікувалось 30 пацієнтів, – каже Василь Даньчак. – Варто зауважити, що всі пацієнти поступили на пізніх стадіях захворювання і коли на госпітальному етапі отримували неповноцінне лікування або переважно займались самолікуванням. Для прикладу, хворі, які потрапляли в стаціонар і лікувались з важкими формами, ускладненими формами пневмонії, поступали в стаціонар на п’ятий, сьомий, а то і на демятий день після початку захворювання вже з ускладненими формами.

Окрім того, за словами пана Даньчака, 14 січня у Тернополі провели термінове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді і сформували оперативний штаб реагування. Його завдання – у триденний термін вивчати потенційну загрозу поширення захворювань на пневмонію з важким перебігом і у разі виявлення небезпечної для здоров’я тернополян динаміки підготувати рекомендації щодо запровадження карантину у навчальних закладах, дитячих установах міста. А також – інформування населення про необхідність звернення до лікарів на ранніх стадіях хвороби, поширення профілактичної інформації тощо.

“Везуть з усього міста у другу лікарню”
Ростислав Левчук, директор комунального некомерційного підприємства №2 
“Тернопільська комунальна міська лікарня №2”:
За останніх 30 днів в лікарні №2, а ця лікарня , хочу нагадати, є спеціалізованою щодо лікування пневмонії – розміщені спеціалізовані ліжка, є спеціалісти і весь ресурс пристований для лікування таких хворих, тому всіх хворих в ургентному порядку везуть зі всього міста в другу лікарню. Тому якраз ми спостерігаємо збільшення кількості хворих на пневмонію у лікарні №2. Починаючи із середини грудня, протягом місяця у нашій лікарні лікувалось 30 пацієнтів, з них – троє померло. В жодного з них не діагностовано грип або вірусну патологію. Станом на сьогодні в лікарні є 41 пацієнт з пневмонією, встановлена вірусно-бактеріальна пневмонія у трьох, і лише в одного діагностований грип А, всі решта – бактеріальні форми пневмонії, тому жодного збільшення загрози щодо епідситуації в лікарні нема. Станом на сьогодні в лікарні розгорнуто 395 ліжок, заповнено – 335, тобто 60 ліжок – вільні. Ми готові до будь-яких ситуацій розвитку епідемії грипу, ГРВІ.

Перейти до панелі інструментів