
Осінь – період зимових заготівель та активного процесу збирання урожаю. Одним із найпростіших способів заготувати яблука на зиму є їх сушіння, що не лише дозволяє зберегти фрукти на тривалий час, але й робить їх надзвичайно корисними. У матеріалі “Терміново” ви знайдете способи сушіння яблук, чим вони корисні та про правила зберігання сухофруктів.
Способи сушіння яблук
Найдавніший спосіб заготівлі яблук — сушіння на сонці. Цей метод ефективний влітку, у спекотну погоду. Для сушіння підготовлені фрукти потрібно розкласти тонким шаром на сітці, папері або деку. Яблука сушать протягом 3-4 днів, щодня їх перемішуючи. Щоб захистити їх від комах, урожай накривають марлею.
В домашніх умовах яблука найчастіше сушать у духовці. Підійде як електрична, так і газова духовка, проте електрична дозволяє точніше контролювати температуру. Рекомендується використовувати режим з одночасним нагріванням зверху та знизу, без конвекції. Якщо ви сушите фрукти на двох деко одночасно, то їх потрібно періодично міняти місцями. Готові яблука не повинні прилипати до посуду чи рук, а також мають бути еластичними. Про це розповів Євген Клопотенко.
Читайте також: Грибні місця Тернопільщини: де знайти білі гриби, опеньки та інші дари лісу
Чим корисні сушені яблука
Сушені яблука корисні для тих, хто страждає на хронічну екзему, атеросклероз, подагру та ревматизм. Вони також стануть справжнім порятунком для людей, які часто нервуються, перебувають у стресі, мають ламкі нігті, слабке волосся та поганий зір. Регулярне вживання цих сухофруктів допоможе покращити стан шкіри та усунути перелічені проблеми.
Сушені яблука також сприяють кращому засвоєнню заліза. Для посилення ефекту їх можна додавати до страв з печінки.
Особливо корисні сушені яблука для хворих на цукровий діабет. Завдяки наявності пектину вони мають низький глікемічний індекс, що допомагає контролювати рівень цукру в крові. Калорійність продукту становить 231 ккал на 100 грамів.
Як правильно зберігати сушені яблука
Для тривалого зберігання фрукти повинні бути ретельно висушені. Якщо ви сушите їх на сонці, обов’язково накривайте марлею, щоб захистити від шкідників, і ретельно перевіряйте плоди перед сушінням.
Зберігати сухофрукти слід у темному, сухому та добре провітрюваному місці, при температурі від +5°C до +10°C. Важливо тримати їх окремо від інших продуктів, адже вони легко вбирають сторонні запахи. Категорично не підходять для зберігання поліетиленові пакети та пластикові контейнери, оскільки вони перекривають доступ кисню, що призводить до появи плісняви.
Найкраще для зберігання використовувати мішечки зі щільної натуральної тканини, картонні коробки або дерев’яні ящики, застелені пергаментним папером. Тканинні мішечки можна випрати господарським милом без полоскання — його запах відлякає шкідників. Також підійдуть скляні банки, які слід простерилізувати та закрити капроновою кришкою.
Необхідно регулярно перевіряти сухофрукти на наявність вологи, цвілі або шкідників, таких як цукрові кліщі та жучки. Якщо ви помітили їх, не викидайте все одразу: переберіть фрукти, видаліть зіпсовані шматочки, а решту прогрійте в духовці при температурі 70°C протягом години. За правильних умов сушені яблука та груші можна зберігати до 3 років.