Вареники чорні, борщ з вишнями, а ще “Газбулька”: смачна сторона Тернопілля

4 квітня в Open Space Тернополя відбулася ключова подія року для туристичної індустрії Тернопільщини та України – форум «Тернопільщина вражає». Масштабний захід зібрав представників туристичного бізнесу, місцевого самоврядування, креативних індустрій та всіх, хто зацікавлений у розвитку туризму в регіоні.

Форум став платформою для обговорення актуальних трендів, обміну успішними кейсами та розробки стратегій розвитку галузі. Учасники мали змогу отримати практичні інсайти щодо посилення туристичного бренду та залучення нових аудиторій. Важливою складовою стала виставка крафтових виробників, яка відкрила можливості для партнерства з унікальними локальними продуктами. Нетворкінг нового рівня сприяв розширенню ділових контактів серед лідерів галузі.

Головна розважально-дегустаційна програма заходу — «Їжа Файного міста» — за 5 років об’їхала всю Тернопільщину, відвідала понад 200 закладів громадського харчування, зняла понад 300 випусків і 100 прямих ефірів. Тепер, під час форуму «Тернопільщина надихає», її команда продемонструвала, як гастрономія може стати не лише атракцією, а й потужним інструментом для розвитку туризму та економіки регіону.

На форумі обговорювали, як смак стає новою мовою спілкування між громадою і туристом. У багатьох населених пунктах досі домінують піца, суші та фастфуд. Однак деякі громади вже створюють свої гастрономічні образи, які можуть привабити мандрівників.

Особливо виділились:

Кременець — борщ із вишнями та чорні вареники. Ці страви поєднують традиційні рецепти з несподіваними інгредієнтами, створюючи унікальний смаковий досвід для туристів.

борщ

Бережани — бережанський бублик. Цей простий, але смачний виріб став символом міста, привертаючи увагу як місцевих жителів, так і гостей.

борщ

Заліщики — томатна зупа й помідорова текіла. Інноваційний підхід до використання місцевих продуктів дозволяє створювати страви, які запам’ятовуються надовго.

Крім того, крафтові виробники регіону демонструють свій потенціал:

Козячі сири — виготовлені за традиційними методами з використанням місцевого молока, ці сири мають неповторний смак і високу якість.

Пастила — натуральний десерт, що виготовляється з місцевих фруктів без додавання консервантів, стає все більш популярним серед поціновувачів здорового харчування.

Печена качка — страва, яка відображає багатство кулінарних традицій регіону і користується попитом серед гурманів.

Трав’яні чаї — збори з місцевих трав не лише смачні, але й корисні, вони відображають природне багатство Тернопільщини.

Особливої уваги заслуговує легендарна “Газбулька” з Козови — унікальний напій, який вже має шанувальників не лише серед місцевих жителів, а й серед туристів. Відродження цього напою сприяє збереженню культурної спадщини та створенню унікального туристичного продукту.

Гастрономія стає важливим елементом туристичної привабливості Тернопільщини. Завдяки кулінарним ініціативам громад регіон має всі шанси стати відомим не лише своїми історичними та природними пам’ятками, а й унікальними смаковими враженнями, які залишаються в пам’яті туристів надовго.

помідори

About the author

клен у снігу
trending_flat
На Тернопільщині вирубали цінні клени

На Тернопільщині виявили незаконну порубку дерев. Вирубали 23 одиниці дерева цінної породи - клен. Про це повідомили у Державній екологічній інспекції у Тернопільській області. "Зокрема, у захисній смузі відведення Львівської дистанції захисних лісонасаджень на ділянці залізниці Білобожниця – Заліщики виявлено незаконну порубку 23 дерев породи клен. ​Згідно з технічною документацією, ширина захисної смуги в місці порубки становить 100 метрів, де будь-які роботи можливі лише за наявності відповідних дозволів (лісорубних квитків). Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, склав 172 889 гривень. У зв’язку з тим, що в даному порушенні вбачаються ознаки злочину, відповідальність за який передбачено ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України, матеріали справи направлено до Заліщицького відділення поліції ГУНП в Тернопільській області для вжиття заходів реагування відповідно до вимог ст. 214 КПК України", - йдеться у повідомленні.  

Лукʼян Сопель
trending_flat
Обставини смерті третьокласника у Тернополі перевірить поліція: відкрито кримінальне провадження

Обставини смерті третьокласника у Тернополі перевірять правоохоронці. Інформація про це 15 грудня з'явилась у соцмережах - адміністрація школи опублікувала співчутливий пост у зв'язку зі смертю Лук'яна Сопеля. "Шкільна спільнота з глибоким сумом сприйняла звістку про смерть маленького хлопчика Лукʼяна Сопеля, учня 3-Б класу. Це велика трагедія та невимовний біль для родини. Ми щиро співчуваємо рідним і близьким у цю важку годину. Світла пам’ять дитині", - писали тоді педагоги. У поліції відреагували на цей допис. В ГУНП зауважили, що перевірятимуть обставини смерті дитини. "За фактом смерті третьокласника однієї зі шкіл обласного центру слідчі Тернопільського райуправління поліції відкрили кримінальне провадження. Публікація зі співчуттями з'явилася 15 грудня на сторінці навчального закладу. Мова йшла про раптову смерть дитини в одній з лікарень Тернополя. Проте медики жодної інформації на спецлінію поліції не надавали", - кажуть правоохоронці. Правоохоронці зазначили, що даний факт слідчі поліції уже внесли […]

костел Успіння Пресвятої Діви Марії
trending_flat
На Чортківщині римо-католицькій церкві передадуть старовинний костел

У селі Ягільниця Чортківського району старовинний костел Успіння Пресвятої Діви Марії офіційно передадуть римо-католицькій громаді. Церемонія підписання документів відбудеться 16 грудня. Про це розповіли в Чортківській районній державній адміністрації. Начальниця відділу з гуманітарних питань Галина Чайківська вже побувала на місці, щоб оцінити стан будівлі та з'ясувати історичні деталі. Храм звели ще в 1842 році на місці старої дерев'яної церкви. Будівлю у стилі бароко відреставрували за гроші Кароліни Лянцкоронської - останньої з роду Лянцкоронських, яка прожила 104 роки і встигла побачити повністю оновлений костел. Костел має статус пам'ятки культурної спадщини місцевого значення. "Костел є пам'яткою культурної спадщини місцевого значення. Спільно із старостою Ягільницького старостинського округу Михайлом Пуляком та представницею римо-католицької парафії оглянули культову споруду і навіть заглибилися в історичні витоки. Адже костел Успіння (Внебовзяття) Пресвятої Діви Марії - римо-католицький храм у Ягільниці, пов'язаний із давньою історією місцевої парафії", - йдеться у […]

вбивство на Монастирищині
trending_flat
Трагедія на Монастирищині: моторошною смертю загинув чоловік

На Тернопільщині сталася трагедія. Під час розпивання алкогольних напоїв загинув чоловік. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом вбивства. "У ході досудового розслідування слідчі слідчого управління ГУНП в Тернопільській області встановили, що фігурант прийшов у гості до потерпілого – разом розпивали алкогольні напої. У нетверезому стані між чоловіками виникла суперечка і гість, маючи фізичну перевагу над господарем, завдав йому численних травм. Завдані травми виявилися несумісні з життям. Судово-медична експертиза встановила, що смерть чоловіка настала внаслідок закритої черепно-мозкової травми з переломами кісток мозкового та лицевого черепа, крововиливами у речовину і під оболонки головного мозку. Зловмисника було затримано", - йдеться у повідомленні. Справу скерували до суду. Підозрюваному загрожує до 10 років позбавлення волі.

прощання з Гігою
trending_flat
Україна прощається зі Степаном Гігою: на останню зустріч з маестро прийшли тисячі (фото)

У Львові 14 грудня розпочалося прощання з народним артистом України Степаном Гігою. Співак помер 12 грудня у віці 66 років. Церемонія стартувала о 16:00 у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла.Вшанувати пам'ять артиста зібралися члени його родини, друзі та численні шанувальники. У центрі храму встановлено труну з портретом артиста. Поруч перебувають найближчі: дружина, син Степан Гіга-молодший та донька Квітослава. Труну співака оточували живі квіти – здебільшого троянди та різноманітні хризантеми. Будівля храму була повністю заповнена людьми, багато з них тримали у руках квіти. Провести в останню путь співака прийшли його рідні, друзі, шанувальники, а також сотні містян. Концерти Степана Гіги особливо любили на Тернопільщині. Музикант часто приїздив до регіону, а його виступи збирали стадіони. Похорон відбудеться у понеділок, 15 грудня о 14:00 у тому ж храмі. Приблизно о 15:00 заплановане загальноміське прощання на площі Ринок. Відповідно до заповіту митця, […]

пельмені із заварного тіста
trending_flat
Найкраще заварне тісто для вареників та пельменів – рецепт від досвідченої господині

Хто сказав, що приготування пельменів — це складно? З цим перевіреним рецептом ви переконаєтесь, що зробити ідеальні домашні пельмені може кожен! Секрет — у правильному тісті на окропі, яке виходить надзвичайно еластичним і м'яким, а також у соковитій м'ясній начинці, що тане в роті. Цей рецепт від Марії Михальченко завоював серця тисяч господинь завдяки своїй простоті та бездоганному результату. Замість багатогодинного вимішування — всього 5-7 хвилин роботи, а замість капризного тіста — ідеальна консистенція з першого разу. Готові пельмені можна заморозити про запас або одразу відварити для сімейної вечері. Що робить це тісто особливим? Окріп! Саме гаряча вода "заварює" частину борошна, роблячи тісто шовковистим і пружним, а пельмені — ніжними навіть після заморозки. СПИСОК ІНГРЕДІЄНТІВ: - 1 яйце - 0.5 ч.л солі - 4 ст.л олії - 800 г борошна - 375 мл окропу - 1 кг свинини - 150-200 […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025