08.09.2024
Новини Скандал

“Почули суху байдужість”: на Тернопільщині проігнорували відомий історико-культурний проєкт

Про неприємний прецедент розповіли у ГО “Україна Інкогніта”. Основною метою проєкту є моніторинг, облік та порятунок культурної спадщини України. Вебсайт ГО – це незалежне онлайн-медіа, яке пише про культурну спадщину України. Одночасно це один із найбільш наповнених інформацією краєзнавчих сайтів України. На прохання допомогти не грошима в облікуванні старовинних цвинтарів Тернопільщини “Україні Інкогніта” в області відмовили.

“Попри те, що ми фактично єдині в країні, хто облікує старовинні українські цвинтарі (на нашій карті їх вже близько 850), деякі чиновники, від культури, в областях, ігнорують співпрацю з нами. Неприємно вразила Тернопільська область, зокрема Тернопільський обласний центр охорони пам’яток культурної спадщини – мовляв, ми й без вас чудово справляємося зі своєю роботою. Хоча, зважаючи на кількість і різноманіття старовинних українських цвинтарів на Тернопільщині, ми планували окремий проєкт – Старовинні українські цвинтарі Тернопільщини. З боку керівництва Центру охорони пам’яток почули суху байдужість. Ми ж не просили коштів, лише деяку допомогу в організації експедицій, популяризації проєкту, інформуванні про нього на місцях. Але все виглядало як у мультику про Шрека: не розсідайтесь зручненько – тут вам не раді.

Здається, що і ну її ту допомогу від держави? Але ж зараз такий час, що до людей ставитися з підозрою, викликають поліцейські патрулі, кажуть не на часі. Інформування про нашу роботу від обласного керівництва значно полегшило б нам дослідження та облік. Дивно, що власне Тернопільська область – регіон із такою кількістю об’єктів культурної спадщини, із таким величезним туристичним потенціалом, так проігнорувала наш проєкт – в інших областях відношення чудове, з Київською і Вінницькою – дуже тісна співпраця.

Тернопільська область мала чи не найбільшу кількість регіональних шкіл обробки каменю. Різноманіття надгробків тут величезне. Кінець 19 і початок 20 століть позначився бурхливим розвитком сакральної скульптури. Часто досить унікальної, адже майстри творили переважно у стилі наїв. А які барельєфи на хрестах…

Шедевральних цвинтарів, на яких часто поховані й українці, і поляки, на Тернопільщині десятки, але для держави це не пам’ятки, і не об’єкти культурної спадщини. За їхніми словами, вони облікують лише могили вояків УПА. Як же нагадує радянщину – для галочки, тільки навиворіт.

Наш проєкт існує виключно завдяки вашій допомозі, і ми просимо про неї знову – про інформаційну та фінансову допомогу. Ми розуміємо, які донати зараз першочергові, але бачимо, як руйнується наша культурна спадщина прямо зараз, і як зникає історична пам’ять – власне те, що і хочуть знищити росіяни.

Пишіть нам і надсилайте фото старовинних цвинтарів – ми їх відмітимо на нашій карті та додамо у власний реєстр. Якщо маєте можливість – допоможіть нам фінансово.
Карти для благодійних внесків:

ПриватБанк:
5363542016957863.

Монобанк:
5375414125538636.

Пайпал: romanmalenkov05@gmail.com”, – розповіли у ГО.

На фото два українські цвинтарі – старий і трохи новіший, села Вільхівчик, Чортківського району (фото ГО “Україна Інкогніта”)

Перейти до панелі інструментів