19.09.2024
Новини

Кременецька лікарня може залишитися без реабілітаційного відділення та без кластеру

Сьогодні, 16 липня, відбувся моніторинговий візит заступника міністра охорони здоров’я України Петра Ємця на Тернопільщину. Представники міністерства, директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик та директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко відвідали низку медзакладів області. Зокрема, й скандальну Кременецьку лікарню, де нещодавно вкотре звільнили директора. А тепер лікарня може позбавитися кластерності. Адже договір на медичні послуги з реабілітації з НСЗУ досі не укладено.

Оглянувши відділення лікарні, обговорили проблемні питання діяльності та розвитку лікарні. А таких є чимало. Зокрема у терапевтичному відділенні Кременецької лікарні переповнені палати. Для діагностики хворих немає мобільного рентген апарату.

Та найбільше візитерів цікавила робота реабілітаційного відділення, без якого медзаклад може залишитися без кластера.

Нагадаємо, що проблеми із запуском у роботу відділення розпочалися, коли на посаду повернувся уже колишній директор лікарні Павло Кісіль. Тоді він повернув 740 тис. грн з 1,5 млн грн у казну, які виділили на ремонт із міського бюджету. Окрім того, керівник звинуватив голову громади Андрія Смаглюка та попередню директорку лікарні Оксану Капелусь у відмиванні коштів на створенні реабілітаційного відділення. А сам Кісіль, начебто, запобіг розтраті бюджетних коштів.

Ексдиректор намагався запевнити, що для відкриття реабілітаційного відділення немає ні обладнання, ні відповідних фахівців. Та ця інформація не відповідала дійсності.

Уже на кінець грудня 2023 року тримісячні курси при Луганському медичному університеті, який зараз перевівся до Рівного, закінчили троє лікарів, двоє уже були готові узятися до реабілітації. Тож для початку роботи відділу цих медиків цілком вистачило б. Попередня керівниця лікарні Оксана Капелусь мала домовленості про обладнання та меблі. Але все це “призупинилося” через чиїсь непомірні амбіції.

Петро Ємець у Кременці

Тим часом відділення, яке планували відкрити ще у січні, досі немає договору із НСЗУ, відтак, не може повноцінно працювати. Не завершений і ремонт стаціонару реабілітації. І, як стало зрозуміло зі слів Ярослава Ковальчука, який зараз виконує обов’язки директора Кременецької лікарні, роботи не продовжать, доки відкрите судове провадження щодо експертизи проєктно-кошторисної документації.

Були зауваження у представників Міністерства й до того, що вже зроблено у відділенні реабілітації. Зокрема, до облаштування туалетів та душових.

Зрештою моніторингова група дасть свою оцінку роботі Кременецької лікарні. У місті дуже розраховують, що доля реабілітаційного відділення, яке таке необхідне надто в умовах війни, незабаром вирішиться і рішення попри все буде позитивним.

 

 

Перейти до панелі інструментів