27.07.2024
Новини Оперативно

На такий героїзм здатен не кожен: історія бійця з Тернопільщини, який врятував побратимів

Солдат з Тернопільщини Роман Середа отримав високу відзнаку від міністра оборони. Він перебуває на фронті з початку вторгнення і проходить службу в складі 82 окремого батальйону 105 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ. Історію бійця розповіла пресслужба бригади на своїй сторінці у Фейсбуці.

Роман Середа героїчно відзначився поблизу Масютівки, що на Куп’янському напрямку.

«Зранку розпочався масований артилерійський обстріл ворога по всій лінії оборони з одночасним скиданням ворогом боєприпасів з безпілотників. Потім штурмові дії ворога наших позицій», – пригадує гранатометник механізованої роти.

Він отримав контузію, самостійно надав собі допомогу і продовжив бій. Та куля пробила його бронежилет, адже чохол, в якому перебували бронеплити, порвався надвоє. Бронежилет з трьома магазинами, аптечкою, турнікетами та кровоспинними злетіли з Романа. Автомат заклинив, та боєць застосовував все, що міг, щоб відстрілюватись. Тим часом ворог майже взяв в кільце Романа та його побратимів. Тому вони прийняли рішення відходити в бік річки Оскіл болотами.

“Ми відходили далі я озирнувся і побачив, що ворожим артилерійським попаданням було знищено бліндаж в якому ми щойно знаходились. Противник продовжував нас переслідувати, але ми їх закидали гранатами при наближенні, що зупинило подальше вороже просування та дало нам змогу перейти впритул до річки. Перепливаючи водойму я допоміг побратиму, він теж був поранений і самотужки не міг переплисти її, бувало тягнув нас обох на дно, але ми перепливли та добралися до позицій Збройних Сил України”, – згадує військовий.

Днями за героїзм Роман Середа отримав “Лицарський Хрест” від Міністра оборони України. Вітаємо бійця з високою відзнакою.

Перейти до панелі інструментів