27.07.2024
Новини

Через новий погодній феномен на планеті може похолодати уже в 2024 році

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) попередила про можливу зміну погодного феномену Ель-Ніньо на протилежний Ла-Ніньо до кінця 2024 року. Ель-Ніньо характеризується підвищенням температур у світі, тоді як Ла-Ніньо пов’язаний із більш прохолодними умовами, пише Reuters.

За повідомленням ВМО, ймовірність настання Ла-Ніньо в період з липня по вересень становить 60%, а з серпня по листопад – 70%. Учені пояснюють, що Ель-Ніньо спричиняє підвищення температури поверхні океану в екваторіальних районах Тихого океану, натомість Ла-Ніньо навпаки знижує температуру води та пов’язаний із посухами і повенями.

Незважаючи на можливе охолодження, заступник генсекретаря ВМО Ко Барретт наголосив, що зміна клімату через парникові гази не зупиниться. Екстремально високі температури океанських вод все одно матимуть значний вплив найближчими місяцями.

Фахівці підкреслюють, що останні дев’ять років були найспекотнішими за весь період спостережень, попри короткочасний охолоджувальний ефект Ла-Ніньо у 2020-2023 роках. Навесні США попереджали про ризик масового знебарвлення коралових рифів, зокрема Великого Бар’єрного рифу в Австралії, через рекордні температури океану.

Перейти до панелі інструментів