27.07.2024
Новини

На Божу гору на Кременеччині прийшли сотні паломників

Днями Православна Церква відзначає свято Переполовення П’ятидесятниці. Традиційно в цей день звершується архієрейське богослужіння у Свято-Троїцькому храмі на Божій горі, – розповідають у Тернопільській єпархії ПЦУ. За переказами, Божа гора здавна була місцем подвижництва численних монахів, про що свідчить велика кількість печер. Саме на цьому місці у часи монголо-татарської навали відбулося чудесне явлення Божої Матері, після якого на скелі залишився відбиток її стопи. Тому це місце вже століттями шанується як святе.

Читайте також: Усе тихо і спокійно: як живе зараз Богоявленський монастир у Кременці

На запрошення керуючого Тернопільською єпархією митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора участь у Божественній літургії 29 травня 2022 року взяли митрополит Луцький і Волинський Михаїл та архієпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло.

Свято розпочалось урочистою зустріччю архієреїв біля підніжжя гори, звідки розпочався хресний хід на її вершину, до традиційного місця богослужіння.

Разом із владиками молилися будівничий храму прот. Василій Дідик, Кременецький благочинний прот. Володимир Буграк, завідувач єпархіальної канцелярії прот. Володимир Зубілевич, запрошене духовенство.

Цього дня до причастя Святих Тайн Тіла і Крові Христових приступило багато паломників.

У день Переполовення після літургії традиційно звершується водосвятний молебень, де просять Господа напоїти спраглі душі водами благочестя, як Він кликав, говорячи: “Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п’є!” (Ін. 7, 37). Тож і цього дня всі вірні через окроплення святою водою сподобились отримати особливу Божу благодать, – йдеться у повідомленні.

 

Перейти до панелі інструментів