27.07.2024
Новини Скандал

“Я – у великій біді”: на Тернопільщині батьки запроторили молоду жінку до психлікарні та зробили недієздатною, аби батько уникнув мобілізації. Відео

Шокуюче відеозвернення оприлюднив учора на своїй сторінці у соцмережі активіст Роман Довбенко. Мешканка с. Переволоки Чортківського району Тетяна Балагуда розповіла про те, що її батьки шахрайським шляхом зробили молоду жінку недієздатною, тримали до цього у психлікарні та розлучили з дітьми. Все для того, аби батько Тетяни оформив над нею опікунство і таким чином уникнув мобілізації. Уже сьогодні обставини цієї заплутаної справи з’ясовують тернопільські правоохоронці.

“Я опинилася у великій біді та не можу знайти виходу. Не можу знайти підтримки у держави, поліції. Мій батько зробив мене недієздатною та оформив над мною опікунство. 15 разів я лежала у психлікарні, хоча на лікування не погоджувалася, рішення суду на примусове лікування не було. Коли мене мали виписувати вкотре, примусили підписати згоду на лікування.

За весь цей час тато мене бив, забирав у мене паспорт, адже він проти моїх релігійних переконань (сповідую євангельську віру), за це мене батьки переслідували, налаштовували проти мене чоловіка та дітей.

З чоловіком ми розлучилися, а наші діти живуть із ним, адже я не маю власного житла і неодноразово не з власної волі перебувала у психлікарні. Тому хотіла оселитися у Тернополі, ближче до дітей. Та батьки мене не відпускали. Батько сказав, що мене потрібно зробити недієздатною, щоб він став моїм опікуном і його не забрали на війну.

Через суд мене батьки хотіли зробити недієздатною. Я випадково знайшла лист про проведення судово-медичної експертизи.

Тоді я вирішила поспілкуватися зі своїм лікарем (який примусово лікував мене). Він пояснив, що у мене захворювання, за яким я не можу усвідомлювати своїх дій. Відтак, він визнав мене недієздатною.

Одного разу у психлікарні я побачила поліцейських, звернулася до них  і пояснила свою ситуацію. Пообіцяли прислати когось на допомогу. Та ніхто не приїхав. Про мою скаргу дізнався лікуючий лікар.

Після цього шахрайською схемою мені оформили 2 та 3 групи інвалідності. Тоді мій батько звернувся до суду для оформлення опікунства. Судові засідання проводилися без моєї присутності.

Я хотіла відновити дієздатність та батько закрив мене удома та відібрав телефон. Я не хочу коритися і не хочу бути у рабстві. Та боюся, що мене знову відправлять у психлікарню.

Хочу зупинити це насильство і прошу допомоги в усіх небайдужих”, – благає жінка.

 

Відеозвернення Тетяни Балагуди виявили поліцейські під час моніторингу мережі інтернет. Тепер правоохоронці проводять перевірку за цим фактом.

“На сторінці громадського активіста з’явився допис з відео, на якому місцева жителька розповідає, що її батько вчиняє щодо неї насильство та незаконним способом оформив над нею опікунство через визнання її судом недієздатною.

У такий спосіб, зі слів жінки, родич хотів уникнути мобілізації. Вона також повідомила, що батько знущався з неї та змушував проходити лікування у психоневрологічному закладі.

Відомості за даним фактом поліцейські внесли до Журналу єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Правоохоронці встановлюють обставини події. За підсумками перевірки буде прийнято рішення та правова кваліфікація”, – повідомляють у пресслужбі поліції Тернопільщини.

Фото ілюстративне

Перейти до панелі інструментів