19.05.2024
Новини Оперативно

Згорьована мама утретє ховає свого сина: у Чернівцях у братській могилі поховали рештки воїна з Тернопільщини

Воїни 10-ї окремої гірсько-штрумової бригади “Едельвейс” загинули ще 11 березня 2022 року у результаті ворожого авіанальоту у селах Варівськ та Людвинівка. Того дня Україна втратила 20 військових, і лише 16 з них удалось ідентифікувати.

Є ще понад 200 решток воїнів, які не підлягають ідентифікації. Тому родини бійців домовились захоронити їх у спільній могилі у Чернівцях. Про це повідомляє “Укрінформ”.

Батько загиблого того дня військового Василя Стеця розповів, що він уже третій раз ховає свого сина.

«Мій син був добровольцем, брав участь в АТО. Буквально за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення син лише вийшов із госпіталя. Він отримав на Донеччині поранення, залишився без пальців на лівій руці. Та коли почалася велика війна, Василь не зміг всидіти на місці і долучився до своїх побратимів. Я пробував його відмовити, адже він шульга і поранення якраз на лівій руці. Але він сказав: «Там на війні б’ються мої хлопці, за півтора року разом ми стали фактично сім’єю, я не можу їх покинути» і знову пішов добровольцем воювати», – сказав чоловік.

Родичі не могли поховати своїх Героїв, адже довго тривали експертизи. Згорьовані батьки змушені були хоронити частини тіл по фрагментах.

Мати загиблого 21-річного військового із Тернополя Тараса Леня Надія, про загибель якого “Терміново” розповідало, тримає в руках портрет свого сина, командира взводу. За її словами, першим із усіх загиблих того дня військових ідентифікували частину тіла її дитини.

«Ми поховали сина 23 вересня 2022 року, через пів року після тієї трагічної події. Нам першим подзвонили і підтвердили збіг ДНК. Другий раз ми дозахоронювали інші рештки сина, які нам повернули з експертизи в січні 2023 року. І сьогодні ми ховаємо його втретє. Не дай Господь пережити комусь таке, яке пережили ми», – додала Надія Лень.

У Чернівцях на кладовищі в Садгорі провели спільне поховання усіх неідентифікованих до цього решток загиблих Героїв.

У той страшний день на Київщині загинули військові із Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Донецької областей.

Перейти до панелі інструментів