03.05.2024
Новини

Конфлікт у бібліотеці Тернополя: у справу втрутився Омбудсман України

На конфлікт у бібліотеці Тернополя відреагував Омбудсман України Дмитро Лубінець. Він наголосив, що прояви дискримінації ВПО у будь-яких сферах є неприпустимими.

Зокрема, він відправив лист до керівництва Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів. Лубінець вважає, що за цим випадком необхідне невідкладне реагування.

“Інформація про конфлікт між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою поширилася мережею. Йшлося про те, що дитині з сім’ї ВПО відмовили у вільному та безоплатному отриманні у тимчасове користування книг із фонду бібліотеки. В результаті дитина отримала книги лише після сплати батьками застави у 600 гривень.

Наголошу, що ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначає, що ВПО мають ті ж права і свободи, як і інші громадяни України. Таким чином, прояви дискримінації ВПО у будь-яких сферах є неприпустимими!” – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що днями у Тернополі спалахнув скандал в обласній дитячій бібліотеці. Там відмовлялись видати книжки переселенцю з Харкова без внесення застави. Мама хлопчика Святослава написала допис, у якому розповіла про цю ситуацію. За її словами, бібліотекарки відмовлялись видати дитині книги без застави, оскільки він тут “проїздом” і нібито може написати на обгортці “слава росії”. Та самі працівниці бібліотеки цю інформацію заперечили і назвали усі події перекрученими.

Перейти до панелі інструментів