06.05.2024
Новини

Покарання за неявку до ТЦК, вилучення авто і виплати для військових: основні положення законопроєкту про мобілізацію

Комітет національної безпеки та оборони ВР завершив розгляд остаточного варіанту мобілізаційного законопроєкту до другого читання. Тепер він повинен пройти Верховну Раду. Розповідаємо основні моменти з висновку Комітету.

Обмеження для ухилянтів та нові положення для військовозобов’язаних

У законопроєкті передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.  Також їх обмежать у праві керування транспортними засобами. Це буде здійснюватись за вимогою ТЦК.

Чоловіки, які перебувають за кордоном, не повинні повертатись в Україну, щоб оновити свої дані у ТЦК. Це можна буде зробити онлайн або за телефоном.

Право на демобілізацію людей з інвалідністю залишається. Також у зв’язку зі звільненням з полону військовослужбовцям дозволена демобілізація.

Усі, хто визнані обмежено придатними, мають пройти переогляд протягом року. У разі укладення першого контракту військові матимуть право на компенсацію половини першого внеску за іпотеку.

Усі, хто після 24 лютого (крім військових) отримав інвалідність, мають пройти медогляд.

У громадян, які ухиляються від мобілізації, вилучатимуть водійське посвідчення. У тих, у кого у власності є понад 1 авто, можуть його вилучити на потреби армії.

Зазначимо, що це лише фінальні висновки Комітету, усі правки розглядатиме Верховна Рада. Крім того, Президент може накласти вето на законопроєкт уже після голосування.

Фото – УНІАН

 

Перейти до панелі інструментів