06.05.2024
Новини

Вітром принесло пил зі Сахари: чи погіршилась якість повітря на Тернопільщині станом на зараз

Вітром принесло пил зі Сахари у більшість областей України. Пил потрапив і на Тернопільщину, через що небо виглядає тьмяним. У зв’язку з цим українців закликали зачинити вікна, адже частки дрібного пилу можуть завдати шкоди людям з респіраторними захворюваннями, дітям та людям поважного віку.

Та чи дійсно повітря на Тернопільщині сьогодні забруднене? Згідно з сервісом Saveecobot, зараз у різних районах Тернополя рівень якості повітря оцінюється як “Добрий” та “Помірний”. У центрі міста традиційно повітря чистіше, біля горбатого моста та на БАМі – гірший рівень – 51-55. Він може викликати незначний дискомфорт при диханні у чутливих людей.

Проте в гідрометцентрі закликають не панікувати, адже пилової бурі в Україні немає. Для цього потрібно щоб швидкість вітру досягала 12-15 метрів за секунду.

Пилова буря – це метеорологічне явище, що характеризується сильним вітром, який піднімає у повітря велику кількість пилу та піску.

Пилові бурі можуть виникати в різних регіонах світу, але найчастіше вони трапляються в посушливих і напівпосушливих районах, таких як Сахара, Аравійський півострів, Центральна Азія та Великі рівнини США. Пилові бурі можуть бути небезпечними для людей і навколишнього середовища.

    • Вдихання пилу може призвести до респіраторних захворювань, таких як астма, бронхіт і пневмонія.
    • Пилові бурі можуть також погіршити симптоми у людей з алергією та серцево-судинними захворюваннями.

 

Перейти до панелі інструментів