27.04.2024
Новини

Загадкових міфічних створінь можна зустріти у Кременці

Мавка, Дрімка, Берегиня та інших міфічних істот можна у найближчі два тижні побачити у Кременецькому краєзнавчому музеї. Днями там відкрили виставку гурту майстринь-лялькарок «Леля». На виставці “Лялькоміфи” представлені 6 унікальних робіт, що створені в єдиному екземплярі.

Кожна із майстринь презентувала виготовлену нею ляльку.

Олена Локатир – «Богиня Леля»

Леля – богиня весни, донька богині краси, любові й родючості Лади. Згідно з міфами вона пов’язана з весняним пробудженням природи, початком польових робіт. Богиню уявляли юною, гарною, стрункою дівчиною. Блакитноока Леля з’явилася на світ від кохання землі та неба.

Любов Захарків – «Мавка Яблуниця»

Яблуниця – лісова мавка, яка мешкає у яблуні. На голові носить вінок з яблуневого квіту, а за пазухою свіжі яблука, якими щедро пригощає всіх восени. Серед сестер мавок Яблуниця найбільше прихильна до людей.

Людмила Блищак – «Лада»

Лада – богиня злагоди, любові, гармонії, світового порядку і благополуччя. Вона богиня весни, кохання та шлюбу, покровителька жіночої вроди й щасливого подружнього життя. Верховна Берегиня, Велика Богиня-Матір. У міфології Лада красива жінка, дружина верховного бога Сварога і матір близнюків Лелі й Полеля.

Лариса Рац – «Мокош»

 

Мокош – богиня родючості та врожаю, милосердя та долі, шлюбу, покровителька вагітних. Вона дружина бога Велеса. Опікується прядінням, ткацтвом, домашнім господарством. Богиня працелюбності та майстерності, життєдайної жіночої сили. У Чарівному світі уособлює важливий архетип великої матері.

Швед Марія – «Дрімка»

Дрімка – добрий вечірній і нічний дух. Це турботлива бабуся з лагідними руками, яка приходить до дітей та співає їм колискові. Дрімка вміє через найменші шпаринки потрапляти до хати. Із собою вона носить чарівні пляшечки з кольоровими снами та торбинку, в яку забирає нічні кошмари.

Лідія Лапка – «Берегиня»

Берегиня – у давній слов’янській релігії  – мати всього живого, первісне божество, велика богиня родючості, природи та добра, богиня захисту людини від всякого зла, особливо маленьких дітей. На голові носить вінок з квітів, як символ вічності й неба. Її глиняні скульптури ставили у хатах, амулети носили на шиї.

Кожна із цих ляльок неповторна, самобутня, колоритна та унікальна, як і вся виставка майстринь.

Перейти до панелі інструментів