27.04.2024
Новини

“Той бій був помстою за мого брата”: захисник з Кременця отримав відзнаку від Головнокомандувача ЗСУ

Відзнаку від Головнокомандувача ЗСУ отримав військовий, депутат Кременецької міської ради Андрій Біндас. У системі бойових нагород Головнокомандувача вона друга після “Хреста заслуги”. Своїх заслуг та подій, які доводиться переживати на війні, кременчанин не афішує, хоча на захисті країни ще з часів початку АТО/ОСС. Проте коротко поспілкуватися із захисником вдалося нашій колезі – редакторці районного радіомовлення Зої Карп’юк.

“Наш земляк, депутат Кременецької міської ради, воїн-захисник Андрій Миколайович Біндас отримав Хрест Хоробрих якраз після свого дня народження. Хоча датується посвідчення ще листопадом минулого року. Але такі воєнні реалії…

Андрій не любить розповідати про події «там». Скупі зустрічі на Кременеччині, коли йому вдається побувати вдома, обмежуються фразами на кшталт – «разом підіймаймо Червону калину».

Але, прочитавши про цю героїчну звістку у соцмережах, все ж випросила в Біндаса трохи подробиць. Бо такі нагороди отримують далеко не всі та земляки про таке мають знати!

Андрій розповів, що події відбувалися південніше Роботиного на Запоріжжі. Він був старшим від свого батальйону. Мали штурмувати ворожі позиції, але противник почав штурм наших. Довелося займати оборону: після артобстрілу противника наших воїнів атакували штурмовики орків.

На крайній точці українських бійців залишилося п’ятеро… Зав’язали близький вогневий контакт. Противник атакував групами до десяти чоловік максимально, а так штук 5-8.

«Першу групу ми демілітаризували. Заклинив кулемет, через це довелося імпровізувати, – розповідає Андрій Біндас. – Внаслідок «імпровізації» у нас було вже два кулемети, сучасні москальські автомати АК-12, їхня радіостанція і різні трофеї. Коли пішли в наступ масовано, ми косили в т.ч. і з трофейної зброї. Але через переважаючі сили противника виникла загроза залишення своїх позицій, тож довелося викликати вогонь придатних вогневих засобів, щоб подавити сили ворога. Гранатометники трьох батальйонів відпрацювали відмінно. Після артилерійського і танкового обстрілів нас сильно контузило, один воїн отримав поранення…Війна…».

Андрій Біндас тоді, ризикуючи власним життям, відправив хлопців на пункт евакуації, а сам залишився і корегував артилерію старшого начальника. У захопленій рації почув, що в тому бою стерли роту чужинців, два танки орків спалили разом з екіпажами.

«Результат того бою, який тривав з шостої ранку до дев’ятої вечора – мінус рота п…..в, два танки. З нашого боку – один поранений, п’ять контужених. Але позиція втримана. Це помста за мого брата Василя Куриловича, кулеметника бригади Червона Калина НГУ, який під Вербовим втратив ноги й пальці руки. Брат за брата!» – втомлено підсумовує Андрій Біндас ті події, за які Головнокомандувач Збройних Сил України нагородив нашого воїна-земляка Воїна Хрестом Хоробрих.

Сьогодні він сильний духом, загартований війною – мужньо і з холодним розумом далі зустрічає небезпеку. Не думаючи про блискучу славу чи високі нагороди, сповнений великою жагою до Перемоги та помстою ворогу за своїх бойових побратимів…

Пишаємося, друже! Дякуємо за захист! Нехай береже Господь Тебе, Твоїх побратимів, нашу Україну!
Честь!”, – пише Зоя Карп’юк.

Нагадаємо, на початку року воїна – депутата Андрія Біндаса митрополит Епіфаній нагородив медаллю “Хрест свободи”.

Довідка

Нова система бойових нагород Головнокомандувача Збройних Сил України була затверджена 23 грудня 2021 року. Наказ остаточно набув чинності 1 червня 2022 року. Систему розробили на основі національних бойових традицій і з урахуванням досвіду нагородних систем держав-партнерів України. Вона побудована ієрархічно. Нагрудні знаки можуть бути у вигляді медалей і хрестів.
Найвища нагорода — “Хрест Заслуги”. Далі йдуть “Хрест Хоробрих”, Золотий, Срібний, Сталевий хрести, “Хрест Військова честь”, “Комбатантський хрест”, нагрудні знаки “За незламність”, “За збереження життя” та “За сприяння війську”.

“Хрест хоробрих” вручають військовим Збройних сил України за героїчний вчинок, пов’язаний з ризиком для життя під час участі у бойових діях, а також із встановлення та підтримання миру і безпеки.

Перейти до панелі інструментів