27.04.2024
Новини

Унікальні експонати передали у музей на Тернопільщині

Документи, листівки, звернення до населення, особисті речі повстанців відтепер поповнили колекцію Шумського краєзнавчого музею. Про це розповіли у міській раді. Понад 10 років тому архівні матеріали знайшли у піддашку церкви с. Кордишів.

“Повстанський архів передали на постійне збереження Шумському краєзнавчому музею за участі Григорія Шергея, директора Тернопільського обласного художнього музею, та Анатолія Лукащука, працівника департаменту культури й туризму Тернопільської ОВА. Документи, листівки, звернення до населення, особисті речі повстанців відтепер поповнять колекцію закладу.

У 2013 році у піддашку церкви с. Кордишів було знайдено архівні матеріали, які свідчили про героїчну боротьбу жителів з московським ворогом під час Другої світової війни. Документи та матеріали були використані для написання книги «Бандерівська скриня».

Міський голова Вадим Боярський підкреслив важливість таких унікальних експонатів у вивченні історії національно-визвольних змагань у краю та вручив Григорію Шергею подяку за їх збереження.
Під час заходу у громадському просторі «Діалог для поколінь» в музеї звучали вірші та пісні про Шумськ, повстанські пісні”, – йдеться у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів