27.07.2024
Новини

Пробув на фронті 870 днів: капелан подарував тернопільському музею експонати з бліндажної каплички

Отець Володимир Андрухів подарував Тернопільському обласному краєзнавчому музею предмети, які побували на передовій. Вони поповнять фонди сектору відділу новітньої історії ТОКМ. Про це розповіла його завідувачка Наталя Українець.

“Від початку повномасштабної війни в Україні чимало священників почали їздити на Схід – підтримувати військових Божим словом та зібраною допомогою від вірян. Майже два роки тому створили військове капеланство ЗСУ, тобто духівники стали одночасно ще і військовими. А після великого вторгнення їхня робота ставала дедалі небезпечнішою і перебування на передовій – довшим”, – каже працівниця музею.

Читайте також: колекціонер подарував музею на Тернопільщині 400-літню монету

Володимир Андрухів пробув у зоні АТО та ООС 870 днів. Там він кожен ранок розпочинав з богослужіння в капличці, облаштованій з підручних матеріалів у маленькому куточку. Отець зробив імпровізований престол, де ставив ікону Спасителя, дерев’яний свічник та напрестольний хрест із металевим Розп’яттям. Так священник служив у багатьох місцях на фронті, перебираючись з однієї бойової позиції на іншу.

Перейти до панелі інструментів