29.04.2024
Новини

У Нацпарку на Тернопільщині вихожують 120 червонокнижних тваринок, яких знайшли на балконі. Відео

У НПП “Дністровський каньйон” допомагають перезимувати 120 кажанчикам, яких у грудні минулого року знайшли на балконі квартири у Тернополі під час ремонту. Господарі помешкання не викинули тваринок, а власним коштом привезли їх у Заліщики, де про червонокнижних звірят дбають фахівці, – розповідають в Нацпарку.

“За останні роки почастішали випадки перетину людини з кажанами саме у зимовий період. Можливо це спричинено сучасними кліматичними колізіями. У таких випадках дії людини й доля тварин дуже різна. Іноді проявляючи жорстокість і нещасних звірят просто знищують. Але на щастя є й громадяни, що не лінуються пошукати адреси реабілітаційних центрів і передати виловлених кажанів туди.

Час від часу небайдужі люди передають виявлених взимку кажанів до НПП “Дністровський каньйон”. Так, у грудні минулого року, при ремонті балкона у м. Тернопіль, знайшли колонію вечірниць дозірних чисельністю 120 особин. Господиня житла пані Олена акуратно переклала звірят у картонний ящик і своїм коштом привезла їх до Заліщиків.

При огляді встановили, що вечірниці мають достатню вагу для зимівлі, тому їх перевели у стан гібернації (зимового сну). При плановому огляді та зважуванні виявлені ослаблені тваринки, яких потрібно догодовувати, щоб вони успішно продовжили «зимовий сон». Основну вагу у справі порятунку цих червонокнижних, корисних для людини, звірят взяла на себе Тетяна Микитюк – молодша наукова співробітниця Парку.

 

Подібно як і вечірниці до нас потрапив і пергач пізній. Його передала пані Наталія також із Тернополя. Він також зараз перебуває на догодовуванні.

А коли настане надійне тепло (у квітні) випустимо кажанів у природне середовище. І справа не стільки у тому, що набридливої комашні стане менше. Доброти та справедливості, що базуються на наукових знаннях, стосовно природи побільшає”.

Перейти до панелі інструментів