23.10.2024
Новини

На Кременеччині зруйнована пам’ятка міжнародного значення, якій понад 150 років: хто за це відповідає

Дуга Струве Кременеччина

Геодезичний знак «Дуга Струве» на Кременеччині – пам’ятка міжнародного значення. Вона єдина на Тернопільщині та одна із 9 в Україні. Та, на жаль, зараз майже повністю зруйнована. Про це розповів Ivan Popovuch. “Терміново” дізналося у НПП “Кременецькі гори”, на території якого розташована пам’ятка, хто відповідає за її стан і мав би зайнятися порятунком знаку.

“Мої вітання шановні земляки. Сьогодні прогулявся лісом і на мій превеликий жаль побачив на власні очі, що наше місто втратило один з унікальних об’єктів міжнародного значення, а саме – знак геодезичної Дуги Струве. Для тих хто не знає коротко, що це таке. Це велика металева конструкція віком понад півтора століття. Докладно можете почитати ввівши в пошук слова “Дуга Струве”. Цей об’єкт розташований на території Національного природного парку “Кременецькі гори”. Дуже цікаво, чи керівництво цієї організації знає про подію, що сталася ? А, що сталося можете глянути на фото. Чи то від часу, чи допомогли злі сили, але конструкцію зруйновано. На мій не фаховий погляд ніхто її відновлювати не буде”, – пише Ivan Popovuch.

“Дуга Струве” – геодезичний пункт Кременець

Як вдалося з’ясувати “Терміново”, знак “Дуга Струве” зруйнувався ще минулого року, найімовірніше від сильного пориву вітру. Адже пам’ятці понад 150 років. У Нацпарку про руйнування знають. До того ж ще у листопаді минулого року звернулися з відповідним листом в установу, яка відповідає за збереження цієї пам’ятки.

НПП “Кременецькі гори” звернувся до установи, якій належить і яка відповідає за стан пам’ятки “Дуга Струве”
  • Геодезичний знак «Дуга Струве» дійсно знаходиться в межах Маслятинського ПНДВ НПП «Кременецькі гори», однак Парку він не належить. Компетенція щодо його охорони та збереження у Державному підприємстві «Науково-дослідний інститут картографії та геодезії». Після буревію в кінці жовтня 2023 року сталося падіння геодезичного знаку «Дуга Струве», про що Парк повідомив ДП «Науково-дослідний інститут картографії та геодезії» та правоохоронні органи.

Довідка

Дуга Струве — мережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів, які утворювали 258 тріангуляційних трикутників, а також 60 додаткових пунктів. Служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру.

Опорні точки цієї мережі тріангуляції були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбаними в скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменів або спеціально встановленими обелісками. Часто їх позначали цеглиною з пісковику, закладеною на дно ями, іноді це був гранітний куб з порожниною, залитою свинцем, покладений до ями з бруковим камінням (брукняком).

Два крайні геодезичні пункти, як найважливіші, позначені монументальними стовпами на знак вдалого завершення робіт. Пам’ятник у Старій Некрасівці складається з 4-гранної чавунної піраміди на кам’яному фундаменті. Його споруджено одразу по завершенню тригонометричних робіт.

Дугу виміряли з 1816 по 1855 рік на відстані від Фугленеса (в околицях Гаммерфеста біля мису Нордкап, Норвегія, 70° 40′ 12″ N, 23° 39′ 48″ E) до Старої Некрасівки в околицях Ізмаїла (Одеська область, 45° 19′ 54″ N, 28° 55′ 41″ E). Це дуга меридіана довжиною 2821,833 км і амплітудою 25° 20′ 08″.

У момент створення Дуга пролягала територією двох держав — Російської імперії та унії Швеції та Норвегії. Нині дуга Струве перетинає території 10 держав.

Фото Івана Поповича

 

 

Перейти до панелі інструментів