27.07.2024
Новини

Державному гербу України – 32 роки: найцікавіші факти про Тризуб

тризуб

Сьогодні, 19 лютого 2024 року, виповнюється 32 роки від дня затвердження Державного герба України.

Проєкт герба, який затвердила Верховна Рада, розробили українські геральдисти Олексій Кохан, Іван Турецький та Андрій Гречило. Згідно з постановою, Тризуб або малий герб України є головним елементом великого герба.

Проєкт герба, затверджений Верховною Радою, був розроблений українськими геральдистами — Андрієм ГРЕЧИЛОМ, Олексієм КОХАНОМ та Іваном ТУРЕЦЬКИМ. Постанова визначала Тризуб малим гербом України, вважаючи його головним елементом великого герба.

Та насправді про нього говорили ще у 1918 році. Тоді УНР прийняло його як Великий і Малий державний Герб.

Цікаві факти про Тризуб

Із давніх часів тризуб використовували як оберіг. Археологи знайшли його зображення у багатьох пам’ятках культури. Багато з них датовані ще першим століттям нашої ери.

Про походження українського герба достеменно не відомо, адже серед великої кількості теорії немає загальновизнаної. Тлумачать цей знак – тризубець, якір, сокіл, лук зі стрілою, – по-різному. Одні кажуть, що це символ закодованого знання наших предків про всесвіт, інші – що у ньому зашифроване слово “Воля”.

Проте сучасні українці знають Тризуб як символ багатовікової боротьби нашої нації за незалежність. Його забороняли, а тих, хто осмілювався використовувати герб, жорстоко карали. Зараз тризуб продовжує свою головну місію – об’єднувати усіх тих, хто захищає Україну від ворога. Адже у цьому знаку закодовані традиції, дух та сила української нації.

Перейти до панелі інструментів