20.05.2024
Новини

Волога, пліснява та небезпечні мікроорганізми: у Кременці рятують древню пам’ятку архітектури

Раніше “Терміново” розповідало, що у Миколаївському соборі у Кременці взялися за реставрацію старовинних ікон, розписів та літургійних предметів. До цього залучили спеціалістів Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Та це не єдина проблема, яка постала перед працівниками Кременецько-Почаївського ДІАЗу, після того, як храм залишила парафія УПЦ. Тепер спільно з фахівцями належить рятувати пам’ятку й від згубного впливу зайвої вологи, – повідомляють у ДІАЗі.

“Сьогодні у Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику з робочим візитом перебував представник компанії BioDry Ukraine Єгор Жученко. Фахівець обстежив пам`ятку національного значення “Миколаївський собор з келіями XVI-XVIII ст.” на предмет убезпечення пам’ятки культурної спадщини від вологи. Визначив рівень вологи у стінах, стан поверхів, надав практичні рекомендації щодо усунення цих проблем.

Команда професіоналів «Біодрай Україна» BioDry Ukraine є офіційними представниками Швейцарської компанії Wall & Wall, з головним офісом у Лугано, і яка активно працює на світовому ринку з 2009 року та має 27 представництва по всьому світу. Своєю метою обрали убезпечення будівель і споруд від нищівного впливу вологи, яка підіймається з ґрунту.

Колектив заповідника ознайомився із технологіями, оскільки на балансі є пам`ятки, що мають проблему надмірної вологи й потребують комплексного розв’язання проблеми, в тому числі інноваційного.

Швейцарська технологія призначена для усунення джерела, яке спричиняє підняття вологи по стінах з ґрунту, та, як наслідок, природного осушення стін. Завдяки технології можна привести мікроклімат в приміщені до нормального стану, прибравши плісняву, небезпечні для здоров’я мікроорганізми та затхле повітря.

Також, застосувавши технологію Біодрай, можна значно підвищити стійкість будівлі, продовжити її надійне існування та зупинити руйнування, суттєво збільшити енергоефективність і зменшити витрати на опалення. Застосування цього методу дозволяє уникнути дорогих будівельних робіт, проведення земельних робіт навколо споруди та інших складних технічних процесів або незрозумілих документальних державних дозволів.

 

Перейти до панелі інструментів