09.05.2024
Новини

Ціна на картоплю на Тернопільщині рекордно зросла, огірки й помідори подешевшали

Овочі ціни

Ще перед новим роком ціна на картоплю на Тернопільщині суттєво підскочила. Лише за останній тиждень вартість цього стратегічного продукту зросла на 11%, – повідомляють експерти. Та це ще не межа. У першій половині 2024 року ціна за кілограм може зрости до 35 грн, – пише Agro Times. У деяких супермаркетах Тернополя уже така. У порівнянні з початком сезону, коли вартість овоча була по 8 грн, зросла майже у 4 рази. Ми перевірили ціни у супермаркетах і на базарі та з’ясували, що деякі овочі подешевшали.

Ціна на картоплю

Найдешевша роздрібна ціна на картоплю на базарі. Там її можна купити від 18 грн за кілограм. У супермаркетах вартість від 22 грн. Проте деякі місцеві мережі по районах пропонують по 17,50 грн. Ріст ціни у порівнянні з сезонною пояснюють спекотним початком осені. Також чимало фермерів здавали картоплю на перероблювання на крохмаль, адже пропонували досить вигідну ціну.

“Погода у 2023 році була сприятливою, дощів було достатньо для формування високого врожаю. Але у вересні стояла надзвичайна спека. У картоплі, викопаній в таких умовах, при закладанні на зберігання швидко розповсюджувалися хвороби. Інші фермери, що відклали копання на пізніший час, втратили частину врожаю через перший приморозок. Фермери, у яких є якісна продукція та умови зберігання, заклали запаси, які продаватимуть пізніше. Але багато виробників уже не мають значних запасів”, – розповів фермер Микола Пономаренко.

До нового врожаю картоплі, навіть раннього, ще далеко. Вартість точно не зменшиться. Тож, якщо вам потрібно поповнити запаси цього овоча, то зробити це саме час.

Ціна на помідори

Та є приємні новини для любителів салатів зі свіжих імпортних овочів. Огірки й помідори останніми тижнями суттєво здешевшали. Експерти пояснюють це зниженням торгової активності після свят. Крім того, на складах гуртових компаній накопичилася нереалізована продукція, якість якої стрімко погіршується. Це змушує поступово знижувати ціни. Відтак ціна огірків на Тернопільщині на сьогодні від 68 грн за кілограм (супермаркет АТБ), помідори можна купити навіть за 65 грн (супермаркет ПС). Зараз вони коштують дешевше, ніж на початку 2023 року. Також за останній місяць впала ціна на солодкий перець – від 110 грн за кілограм.

Ціна на перець

Сьогодні у продажу й інші несезонні овочі: кабачки, баклажани, цвітну капусту, броколі. Та ціна їх також досить висока. Як альтернативу закордонним вітамінам можна обрати буряк, білу редиску, селеру (як приготувати вітамінну бомбу за копійки). Досить дешева й пекінська капуста – 22-26 грн за кілограм. Порівняно із попереднім роком доступні ціни й на свіжу зелень. Пучок петрушки чи кропу обійдеться 15-20 грн.

 

Перейти до панелі інструментів