Уже в листопаді ціни на продукти можуть підвищитися від 3 до 8 відсотків. Здорожчають продукти повсякденного вжитку, а також борщовий набір. Про це каже член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передають “Pro Гроші”.
Сезонність – головний фактор, каже Пендзин. “Ми вже закінчили збирання врожаю і починаємо звичайне життя. Дешеві продукти та овочі зникли. Зараз ми будемо з вами переходити на той сезон, коли на ринку здебільшого будуть саме парникові продукти. Логічно, що вони коштуватимуть набагато дорожче, ніж ті, що ростуть у відкритому ґрунті”, – каже експерт.
Через те, що температура знижується, процес зберігання продуктів ускладнюється. Це також додає у ціні. Тому період дешевих продуктів завершився.
Українці переходять до традиційних цифр, які бачать щороку. Пендзин каже, що подорожчання не буде дуже значним, зокрема, вартість борщового набору збільшиться на 5%.