Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

trending_flat
Мінікомпанія з Тернополя представила Україну на Міжнародному ярмарку молодіжного підприємництва в Естонії

Бізнес-ідея «AromaTouch» Тернопільського фахового коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя у січні увійшла в п’ятірку найкращих під час конкурсу бізнес-ідей на поїздку в Естонію серед 56 українських команд. Учасниці і учасники самостійно виготовили натуральні та екологічні воскові арома-саше. Продукція поєднує традиційний матеріал (бджолиний віск) із сучасними підходами до ароматерапії та екодизайну. Днями у Таллінні завершився Міжнародний студентський ярмарок-виставка «Estonian Student Companies Fair 2025», організований Junior Achievement Естонія. У ньому взяли участь понад 370 студентів та 100 викладачів з 6 країн, які приїхали до Естонії представити свої бізнес-ідеї, власну продукцію та досвід підприємництва. Команда «AromaTouch» змагалася за перемогу серед решти 95 команд з Великої Британії, Кіпру, Латвії, Фінляндії, Естонії та України. «“AromaTouch” як і інші українські команди дуже добре себе зарекомендували під час Міжнародного ярмарку у Таллінні! Крім того, що стенди відрізнялися своїми унікальними дизайнами і привертали увагу відвідувачів здалека, всі учасники та учасниці були максимально активними, […]

trending_flat
Нашуміле вбивство “авторитета” 90-х у Тернополі: правда, схована під надгробком

Подібну тему, думається, не надто хотіли б зачіпати і, тим більше, копирсатися в ній колеги-журналісти. Не торкався б її, можливо, і я - не маю наміру приписувати собі надмірну сміливість.  Однак доля склалася так, що вона, хоч-не-хоч, нерідко приходить на згадку сама. Буваючи на цвинтарі, іноді проходжу повз могилу Юрія Варибруса. Знав його ще підлітком - вже в ту пору  про нього ходила в місцевих спортивних колах слава як про одного з найталановитіших і найбільш перспективних представників тернопільської борцівської школи. А вже пізніше, коли радикально змінився соціально-економічний устрій країни, він, відчувши нові можливості, доводилося чути, віддав перевагу іншому заняттю. Як і чимало представників борцівсько-боксерської братії. Однак, як доводилося чути, залишився при цьому своєрідним Робіном Гудом для скривджених, прихильником своєрідного кодексу честі, котрий обстоював і утверджував справедливість в тих випадках, коли закон волів залишатися осторонь. А, поміж іншого, мав стосунок до […]

trending_flat
Казав, що сама впала: у Тернополі чоловік жорстоко вбив свою подругу

У Тернополі правоохоронці затримали 49-річного чоловіка за підозрою у вбивстві своєї 44-річної співмешканки. Трагедія сталася 13 лютого близько опівночі. Про непритомну жінку поліцію сповістила знайома підозрюваного. Коли слідчо-оперативна група ГУНП в Тернопільській області прибула на місце події, правоохоронці виявили бездиханне тіло жінки з численними ознаками насильства. Підозрюваний стверджував, що жінка отримала травми внаслідок падіння. Однак судово-медична експертиза встановила, що смерть настала через численні тілесні ушкодження. За свідченнями сусідів, пара регулярно зловживала алкоголем. До їхньої оселі неодноразово викликали поліцію через постійні конфлікти. Наразі підозрюваного затримано згідно зі статтею 208 КУпАП. Вирішується питання про оголошення підозри за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого. Чоловікові загрожує до 10 років позбавлення волі.

trending_flat
На Тернопільщині попрощаються з майором внутрішньої служби

На Тернопільщині помер рятувальник Василь Беркич. 13 лютого пішов з життя колишній заступник начальника 6-ї самостійної державної пожежної частини Управління МНС України в Тернопільській області Василь Беркич. Йому було 60 років. Майор внутрішньої служби у відставці присвятив своє життя порятунку людей та боротьбі з надзвичайними ситуаціями в Борщівському районі. Про це повідомляють у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. Попрощатися з Василем Миколайовичем можна буде 15 лютого на панахиді, яка розпочнеться о 17:00. Поховання відбудеться наступного дня, 16 лютого, о 13:30 за адресою: місто Борщів, вулиця Кут, 20, квартира 10.

trending_flat
Чорний список боржників у Тернопільській області: як дізнатися, чи є ви в ньому?

Чи стикалися ви з ситуацією, коли вам відмовляли у кредиті без зрозумілих причин? Або ви плануєте запитити позику, але не впевнені, чи у вас чиста кредитна історія? У цій статті розберемося, що таке "чорний список боржників", хто його веде та як виявити, чи потрапили Ви до нього. Що таке "чорний список боржників" і хто його веде? В Україні немає офіційного державного "чорного списку" боржників, але існують кредитні бюро, що ведуть бази даних з інформацією про боржників. Серед них: Українське бюро кредитних історій (УБКІ); Перше Всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ); Міжнародне бюро кредитних історій (ICBI). Саме в цих базах зберігаються відомості про вашу платоспроможність та заборгованості. Як дізнатися, чи є ви у списку боржників? Покрокова інструкція перевірки кредитної історії Обрати бюро кредитних історій – в Україні діють Українське бюро кредитних історій (UBKI), Перше Всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ) та Міжнародне бюро […]

trending_flat
Таку старість захоче кожен. 73-річний дідусь з Тернопільщини має власний бізнес, співає і читає реп

73-річний Ярослав Мельничук з села Коропець на Тернопільщині створив власний бізнес на пенсії. Чоловік виготовляє дерев'яні підставки для телефонів, які користуються попитом не лише в Україні, а й за кордоном. Колишній будівельник захопився новою справою після того, як онуки подарували йому смартфон. Переглядаючи відео, майстер побачив дерев'яні підставки для телефонів і вирішив створити щось подібне. Про це пише видання "ШОТАМ". Перші вироби Ярослав Дмитрович зробив для учнів своєї доньки-викладачки музичної школи. Після того, як онука Віталія розповіла про творчість дідуся у соціальних мережах, надійшло перше велике замовлення – 30 підставок для музичного училища з Полтавщини. За рік майстер виконав понад 500 замовлень. Його вироби прикрашають оселі у Франції, Таїланді, США та Австралії. Кожна підставка має оригінальну назву: "Той, хто поїв усю капусту на городі" – для моделі із зайчиком, "Моя дочка-музикантка" – для підставки з нотами. Виготовлення однієї підставки займає […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025