Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

шашлики
trending_flat
Відпочинок на природі: як посмажити шашлики і не порушити закон

Літо —  час відпочинку та пікніків на природі. Але перш ніж розпалити багаття, переконайтеся, що це не заборонено. Де це робити можна, а де ні і яка відповідальність чекає на порушників — розповідають юристи системи надання безоплатної правничої допомоги (БПД). Де заборонено розводити багаття у лісі під час пожежонебезпечного періоду — поза спеціальними місцями у заповідниках ближче ніж за 30 м до будівель і споруд у дворах, парках, скверах — без спеціально обладнаних місць в інших заборонених законом зонах. Відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки Адміністративна: - за порушення в лісі — штраф від 1530 до 4590 грн - у населеному пункті— від 340 до 1360 грн. Кримінальна: якщо сталося займання з майновою шкодою у великому розмірі чи шкодою здоров’ю — штраф від 17 000 до 68 340 грн, або  виправні  роботи на строк до двох років або до 3 […]

монети
trending_flat
Замку на Тернопільщині передали скіфські наконечники та монети XVII ст

Київська митниця віддала до музеїв нову партію історичних артефактів. Серед них - скіфські наконечники стріл, які датуються V-IV століттями до нашої ери, та старовинні монети XVII століття. Скіфські наконечники передали до Бережанського краєзнавчого музею, повідомляє Київська митниця. Монети - драйпелькери та півтораки XVII століття - поповнили колекцію Державного історико-архітектурного заповідника "Межибіж". Відвідувачі зможуть побачити ці унікальні речі у замковому ансамблі XIV-XVI століття на Хмельниччині та у замку Синявських на Тернопільщині. Всі артефакти повернули у власність держави за рішенням суду. Розподіл культурних цінностей до музеїв відбувається за рішенням Експертно-фондової ради при Міністерстві культури України. Після офіційної передачі музейники відвідали внутрішню лабораторію Київської митниці. Митниця планує створити електронну бібліотеку оцифрованих культурних цінностей, які врятували від вивезення з України. Серед уже збережених артефактів - старовинні ікони, стародруки, фосилії, монети, трипільський посуд, давня зброя, амоніти та прикраси.

отруєння грибами
trending_flat
Віддали мамі дітей з Копичинців, які отруїлись грибами

Суд постановив повернути багатодітній матері з Копичинців шістьох дітей, які понад пів року перебували у закладах соціального захисту. Рішення стосується п'яти дітей, що вижили після отруєння дикорослими грибами, та немовляти, яке грибів не вживало. Як повідомляє видання "20 хвилин", судові дебати щодо долі дітей тривали понад пів року. Весь цей час шість дітей віком від одного до 17 років проживали у спеціалізованих закладах. Трагедія у жовтні 2024 року Багатодітна родина отруїлася дикорослими грибами у жовтні 2024 року. За інформацією Копичинецької міськради, жінка має вісьмох дітей віком від 1 до 17 років. Семеро дітей із родини, співмешканець жінки та малолітня родичка співмешканця вживали гриби 27 жовтня. Увечері того дня їхнє самопочуття погіршилося, проте до медиків вони звернулися лише 30 жовтня. Мати та немовля грибів не вживали. Четверо загиблих За життя родини боролися медики Тернопільської обласної лікарні, Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" […]

Іванна Кліценко
trending_flat
У ДТП трагічно загинула лікарка з Тернополя

У жахливій дорожньо-транспортній пригоді 10 липня трагічно загинула лікарка-інтерн Іванна Кліценко з Тернополя. Дівчина щойно повернулася з подорожі до Парижа, про яку так довго мріяла. Про смерть молодої лікарки повідомила клініка професора Стефана Хміля у Тернополі, де працювала Іванна. Колектив медичного центру глибоко шокований цією втратою. Іванна Кліценко проходила стажування в клініці та мріяла стати акушер-гінекологом. Колеги описують її як працьовиту, відповідальну та натхненну людину, яка вкладала душу в роботу. "Усміхнена, мила, спокійна, працьовита, вродлива, лагідна і завжди привітна. Її щиро любили і поважали всі — студенти, пацієнти, колеги", - йдеться в повідомленні клініки. Молода лікарка недавно здійснила свою мрію - побувала в Парижі. Фото та відео з подорожі надихали її колег та друзів. Дівчина була щасливою та закоханою. "Вона була світлом у нашому колективі. Її доброта, щирість, товариськість і завжди тепла усмішка — залишаться в пам'яті кожного з нас", […]

trending_flat
У начальника Тернопільської ОВА з’явився новий радник з питань безпеки

У начальника ОВА Тернопільської області з'явився новий радник з питань безпеки та підготовки населення до національного спротиву. Цю посаду на громадських засадах очолив Вадим Ластовицький - полковник та начальник професійного коледжу з військовою підготовкою. Вадим Ластовицький керує Тернопільським професійним коледжем з посиленою військовою та фізичною підготовкою, який розташований у Збаражі. Про призначення розповів В'ячеслав Негода. Основні завдання нового радника стосуються організації роботи обласного центру підготовки населення до національного спротиву. Він займатиметься розробкою та впровадженням заходів з оборонної підготовки жителів області. Під час зустрічі обговорили питання співпраці з комунальною установою Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний центр підготовки населення до національного спротиву". Важливим напрямком роботи стане виконання програми заходів з територіальної оборони. План дій включає проведення навчань, тренувань та вишколів для цивільного населення. Такі заходи мають підвищити готовність жителів області до можливих загроз та навчити основам самозахисту. Призначення нового радника має посилити […]

trending_flat
Помер колишній начальник Кременецького районного відділу Пенсійного фонду України Костянтин Макаренко

Відійшов до вічності колишній начальник  Кременецького районного відділу Пенсійного фонду України в Тернопільській області Костянтин Макаренко. Про це повідомили на сторінці установи у фейсбуці. "Колектив працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області з великим жалем і смутком висловлює щирі співчуття рідним та близьким з приводу смерті – МАКАРЕНКА КОСТЯНТИНА ПЕТРОВИЧА, начальника Кременецького районного відділу Пенсійного фонду України в Тернопільській області (1994-1997) Вічна та світла пам’ять про Костянтина Макаренка назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів та колег," - йдеться у повідомленні. Раніше "Терміново" також повідомляло, що помер працівник ТНПУ Михайло Петрович Непийвода.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025