03.05.2024
Новини Промо

Що варто знати ФОПу 2 групи?

Фізичні особи-підприємці грають важливу роль у сучасній економіці України. Тому держава створює всі умови для росту малого та середнього бізнесу. Зокрема спрощує оподаткування для ФОПів, надаючи їм певні привілеї. ФОП 2 група має свої особливості, про які можна дізнатися більше з цієї статті.

Зараз в Україні існує 4 групи ФОПів.

  • До першої належать індивідуальні підприємці, що не мають персоналу.
  • До другої — ті, хто має до 10 осіб в штаті.
  • ФОП 3 групи —  ті, хто не мають обмежень на кількість працівників.
  • ФОП 4 групи — це підприємці, які вирощують, вигодовують, виловлюють, збирають або переробляють сільгосппродукцію.

Хто такі ФОПи 2 групи простими словами?

Це підприємці, що вибрали для свого бізнесу спрощену систему оподаткування. Вони мають певні обмеження щодо видів діяльності, якими може займатись їхня компанія, а також ліміт на кількість найманих працівників.

Особливості оподаткування ФОП 2 групи:

  1. Обмеження прибутку — для ФОПів другої групи встановлено ліміт на дохід до 843 мінімальних заробітних плат на рік. Станом на 2023 рік — це складає близько 5,5 мільйонів гривень.
  2. Не сплачують ПДВ — представники цього сектору економіки звільнені від сплати податку на додану вартість.
  3. Спрощена податкова звітність — фізичні особи-підприємці сплачують єдиний податок у розмірі 20% від мінімальної ЗП (на 2023 рік — це 1340 гривень). Це значно зменшує кількість документів, що треба заповнювати та подавати, прискорює та полегшує цю процедуру.

Також для ФОПів другої групи є обмеження щодо діяльності. Зокрема, вони можуть вести господарську діяльність, що полягає у наданні послуг, виготовленні та реалізації власної продукції, рітейлингу, веденні ресторанного господарства. До заборонених належить: ювелірна справа, надання медичних та рієлторських послуг.

Як вести облік, якщо ти ФОП?

Фізичні особи-підприємці зобов’язані вести щомісячний облік, що відображає отриманий прибуток. Форма довільна, документ може бути як в паперовому, так і в електронному вигляді. За результатами цього обліку підприємець надає річну податкову декларацію до Державної податкової служби.

Важливо: якщо річний дохід перевищив встановлені ліміти, треба подати квартальну декларацію відповідно до вимог ФОП 2 групи або відмовитись від спрощеної системи та надати наприкінці року декларацію про майновий стан та прибуток.

Фізичні особи-підприємці звільняються від сплати та подання в податковій декларації:

  • податків на дохід фізичних осіб;
  • ПДВ на постачання товарів, обладнання та інше, що необхідно для надання своїх послуг, якщо місце постачання знаходиться в межах України;
  • податків на майно, що розташовано на земельній ділянці, яка використовується для надання послуг.

Як і будь-який бізнес, ФОПи можуть підлягати податковим перевіркам. Тому варто сумлінно виконувати свої зобов’язання та тримати документацію в належному стані (зокрема кадрові документи, якщо ви маєте найманих працівників).

Отже, ФОПи другої групи мають безліч переваг, зокрема спрощену систему оподаткування, однак вони також мають дотримуватись встановлених лімітів та законодавчих норм.

Перейти до панелі інструментів