18.05.2024
Новини Промо

Як захистити газовий котел від стрибків напруги

Часи, коли всі міські квартири були підключені до централізованого опалення, залишилися в минулому. Сьогодні переважна більшість містян використовує газові котли, які є більш економним різновидом опалювального обладнання.

Але це чутлива до якості струму техніка, а зараз, в умовах війни, розраховувати на стабільність напруги в побутовій мережі не варто. Захистити дорогий пристрій від таких неприємностей у змозі стабілізатор струму та напруги. Це пристрій, який може швидко реагувати на коливання струмових показників в електромережі та вирівнювати їх до номінальних.

Чим загрожує нестабільна напруга газовим котлам

Сучасне опалювальне обладнання характеризується наявністю електронного блока, який керує роботою котла. Саме ця компонента найбільш чутлива до стрибків напруги, електромагнітних інтерференцій, а особливо — коротких замикань.

Зазвичай виробники котлів не дуже переймаються облаштуванням такого вбудованого захисту, оскільки за кордоном ця проблема не настільки актуальна.

Які ж наслідки частих стрибків напруги для газового котла?

Робота в нестабільних умовах значно скорочує термін експлуатації електронних компонентів опалювального обладнання. Через це досить швидко знижується ефективність роботи котла, доводиться коригувати це зменшення, тому витрати на газ зростають.

Крім того, нестабільність вхідної напруги може стати причиною виникнення аварійних ситуацій, оскільки ми маємо справу з летючим вибухонебезпечним газом.

Які проблеми здатен розв’язувати стабілізатор

Хоча такий пристрій не можна назвати панацеєю, але він дає змогу уникнути основних проблем, пов’язаних з електропостачанням:

  • стабілізує вхідну напругу, коригуючи її значення до номінальних на виході;
  • захищає котел (як і будь-яке інше обладнання) від коротких замикань;
  • продовжує термін служби опалювального котла.

Поради щодо вибору СН

Характеристики стабілізатора мають відповідати параметрам котла. Маються на увазі такі показники:

  1. Потужність. Визначається як сумарна потужність котла, помножена на коефіцієнт 1,3. Найбільший внесок у цю характеристику робить циркуляційний насос із його пусковим струмом великого номіналу.
  2. Час відгуку. Вибирайте моделі з найменшим показником. Бажано, щоб стабілізатор спрацьовував не повільніше ніж за 10–25 мс.
  3. Точність стабілізації. Для більшості побутової техніки нормою вважається максимальне відхилення 10% від номіналу.
  4. Форма вихідної напруги. Це має бути правильна синусоїда. СН з апроксимованою синусоїдою працювати з газовим котлом не зможуть.
  5. Діапазон вхідної напруги. Бажано, щоб він був великим, з граничними показниками на рівні 35–270 В. Якщо напруга буде меншою або більшою, котел буде просто відключено від мережі.

З огляду на ці рекомендації, проблем із вашим опалювальним обладнанням протягом усього терміну його експлуатації виникати не буде.

Перейти до панелі інструментів