12.05.2024
Новини

Монастир на Тернопільщині відмовився передати майно державі, хоч договір оренди закінчився

Сьогодні у Кременці знову відбувається непроста процедура передачі майна у державну власність після закінчення договору оренди. Цього разу йдеться про споруди жіночого Богоявленського монастиря, які перебувають на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу. Раніше “Терміново” розповідало, що парафія УПЦ у місті відмовилася залишити Миколаївський собор, хоча договір оренди не продовжили

Правопорядок на території забезпечували працівники Кременецького відділку нацполіції.

  • Договір безоплатного користування завершився 3 вересня, тобто вчора, – пояснив директор ДІАЗу Вадим Микулич.

Тим часом на у центральному храмі монастиря тривало богослужіння. Та до комісії вийшов представник і повідомив, що монастир звернувся до Фонду Держмайна та Міністерства культури з проханням продовжити договір оренди.

 

Вадим Микулич зазначив, що ці звернення ніяк не повинні впливати на роботу комісії.

  • Ми сьогодні маємо отримати майно до державної власності. Або не отримати, якщо відмовляєтеся.

На це представник повідомив, що ігуменя відмовляється передати майно.

Директор ДІАЗу закликав не перешкоджати роботі комісії, яка мала б опечатати приміщення, що належать державі. Та представники релігійної громади та монастиря категорично відмовилися. Тому довелося скласти акт про відмову, який у монастирі підписати також не захотіли. Тепер парафію УПЦ проситимуть на вихід через суд. А комісія продовжила роботу уже в ДІАЗі.

Свою версію подій оприлюднили й в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ. Там повідомили, що поліція оточила монастир і не пускає на територію не місцевих паломників.

“4 вересня 2023 року поліція оточила територію Богоявленського жіночого монастиря в м. Кременець Тернопільської області. Раніше сестри попросили молитовної підтримки у віруючих УПЦ, оскільки їх обитель можуть закрити”, – заначають в УПЦ.

Як усе відбувалося, можна переглянути тут.

Відео Зої Карп’юк

 

 

Перейти до панелі інструментів