15.05.2024
Новини Оперативно

СБУ Тернопільщини запобігла незаконному вивезенню старовинних монет з України на пів мільйона гривень

Служба безпеки України запобігла контрабанді старовинних монет загальною сумою на пів мільйона гривень до країн ЄС. Про це розповідають в обласному управлінні СБУ.

За попередньою оцінкою фахівців, вартість вилучених предметів старовини на тіньовому ринку антикваріату може становити понад пів мільйона гривень.
Слідством встановлено, що протиправну діяльність організували двоє жителів західних областей України. Вони планували незаконно перемістити через державний кордон колекцію старовинних монет, які в подальшому мали намір реалізувати іноземним колекціонерам.


Спробу прихованого вивезення раритетних цінностей через кордон правоохоронці припинили під час перетину пункту пропуску «Смільниця-Кросценко» одним із організаторів незаконного бізнесу.
У ході поглибленого огляду транспортного засобу в особистих речах ділків виявлено 372 старовинні монети, що можуть становити значну історичну та культурну цінність”, – йдеться у повідомленні.

Викриття діяльності злочинців здійснювали співробітники управлінь СБУ в Тернопільській і Львівській областях у взаємодії із прикордонниками Львівського прикордонного загону та за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури.

Наразі не відомо, чи є серед організаторів тернополяни.

За цим фактом уже розпочали кримінальне провадження за ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Вилучені предмети направлять на експертизу, а фігурантам повідомлять про підозру.

Перейти до панелі інструментів