18.05.2024
Новини

Створено електронну петицію щодо зупинки незаконної прибудови третього поверху в Катедрі

На сайті електронних петицій Кабміну з’явилося звернення, адресоване Міністерству культури та інформаційної політики України, з закликом зупинити незаконну реконструкцію та зберегти пам’ятку та статус Національного значення колишнього монастиря Домініканського костелу у м. Тернопіль.

“Згідно з паспортом об’єкта, проводиться «Реставрація та пристосування приміщень колишнього монастиря домініканців 1749 р., пам’ятки архітектури національного значення (ОХ.№637/2) під релігійно-освітній центр з громадськими приміщеннями загального користування на вул. Гетьмана Сагайдачного, 14 в м. Тернопіль». На об’єкті уже працює уся будівельна техніка і здійснюються незаконні будівельні роботи.

У репрезентативному зображені майбутньої реставрації (див. паспорт об’єкту) зображено заплановану надбудову у два поверхи, що не підпадає під визначення «реставрації» і «пристосування», та є «реконструкцією», що заборонено Законом України «Про охорону культурної спадщини».

Зокрема, згідно з вищезгаданим законом, реставрацією є сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об’єктів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності. Про жодні будівельні роботи з надбудови додаткових поверхів не йдеться. Разом з тим, згідно з державними будівельними нормами, реконструкцією є перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об’єкту будівництва, яка передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та проживання, якості послуг.

Відповідно, надбудова додаткових поверхів на колишньому монастирі домініканців 1749 року – це РЕКОНСТРУКЦІЯ, а не РЕСТАВРАЦІЯ, як стверджують архітектори проекту.

Оголошено, що нове приміщення призначатиметься для підрозділів архиєпархії, та приміщень, які можуть винаймати і використовувати, що є неможливим використанням пам’ятки архітектури національного значення. Це є порушенням закону, руйнуванням цінного об’єкта та втручанням в архітектуру ЗАДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ КОМЕРЦІЙНИХ ТА ПРИВАТНИХ ІНТЕРЕСІВ У ВИГЛЯДІ НАДАННЯ МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТОВУВАТИ ПАМ’ЯТКУ ПРИВАТНИМ КОМПАНІЯМ.
Закликаю розглянути цю петицію, й забезпечити реалізацію наступних кроків:

1. Зупинка будь-яких будівельних робіт та обов’язкове вивезення будівельної техніки з території Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

2. Проведення неупереджених та незалежних громадських обговорень щодо незаконної реконструкції архітектурної пам’ятки національного значення, аби не допустити подібних випадків у найближчому майбутньому.

Ми повинні ставитися до нашої архітектури більш відповідально, та не чекати її повного знищення задля досягнення приватних інтересів.

Просимо небайдужих громадян підтримати та врятувати Келії Монастиря домініканів – об’єкт архітектури національного значення”, – йдеться у тексті петиції.

Нагадуємо, що у четвер, 6 липня, на територію Катедри заїхала будівельна техніка для проведення “реконструкції” приміщення архітектурної пам’ятки національного значення. Група тернополян, які 6 липня зібралися під Катедрою, закликали не допустити цієї реконструкції, адже вона є незаконною та може призвести до знищення будівлі, збудованої у 1749—1779 роках у стилі бароко.

Підписати петицію можна тут: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/5156

Перейти до панелі інструментів