07.05.2024
Новини

У громаді на Тернопільщині досі є радянські меморіали: що каже місцева влада

Радянські солдати, а зверху хрести: такі оригінальні пам`ятники досі можна побачити на Кременеччині. До того ж у селах зовсім неподалік районного центру. Тим часом, доки ворог нещадно обстрілює всю територію країни, зокрема й міста на заході, багато де ще не позбулися радянського спадку.

Так звані меморіали слави височіють чи не у кожному великому селі Кременецької громади. А просто у центрі міста на одному з будинків досі зберігся мурал “Аврора”. Останній збиралися забрати уже давно. Натомість один з місцевих художників згодився безкоштовно створити новий – український і навіть отримав на це дозвіл від міської ради. Та мешканці будинку висловилися проти.

За коментарем щодо ситуації ми звернулися до голови громади Андрія Смаглюка. Запитали: як і коли збираються у громаді позбуватися радянської спадщини?

  • Моя особиста позиція і як голови громади усі ці радянські пам`ятники потрібно забрати. Для цього на виконавчому комітеті приймається відповідне рішення і згідно нього проводиться демонтаж. Звісно, ми залишимо, або поновимо таблички з іменами загиблих під час Другої Світової місцевих мешканців, – каже Андрій Смаглюк. – Щодо муралу “Аврора”, який розташований на одному із будинків у центрі міста, то справді жителі будинку були проти того, аби його замалювати. Та ми складемо комісією акт і це питання, так чи інакше, буде вирішено, – зазначив голова громади.

Разом з тим, невдовзі після повномасштабного вторгнення рф в Україну у Кременці демонтували кілька радянських пам`ятників. Серед них і меморіал слави у центрі міста та пам`ятник російському письменнику Максиму Горькому.

Нагадаємо, закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” прийняли ще у 2015 році. Та активно виконувати в Україні його почали після повномасштабного вторгнення рф.

 

 

Перейти до панелі інструментів