18.05.2024
Новини

У селі на Тернопільщині зливою змило дорогу. Жителі села б’ють на сполох

У мальовничому селі Худиківці на березі Дністра, що у Чортківському районі, через сильну зливу змило дорогу. Про це повідомляють на сторінці села у Фейсбуці.

“Тих депутатів, які будуть завтра голосувати за закриття Худиківської школи, сьогодні ласкаво запрошуємо проїхатися нашими дорогами після вчорашньої зливи”, – йдеться у підписі до відео.

У селі розповідають, що ця проблема з дорогою існує вже давно. Дорога з ‘єднує селище Мельниця -Подільська та село Худиківці. Село знаходиться в долині річки Дністер, тому дорога має дуже крутий спуск. Після кожного дощу її просто змиває стрімким потоком води, вириває величезні яри та ями на дорозі.

“Водовідні канави постійно засмічуються місцевими мешканцями Мельниці-Подільської, які облаштовують там особисті сміттєзвалища. Дорога потребує капітального ремонту. Постійні звернення до голови ОТГ не дають жодних результатів. Дорогу ремонтують підручними засобами, то цеглою, то щебенем, то піском і то силами жителів села. Цей ремонт до першої сильної зливи.
Тепер голова ОТГ ще й школу місцеву хоче закрити, прирікаючи 44 дитини щоранку пішки долати відстань майже у 3 км, бо автобус навряд чи поїде цією дорогою – занадто небезпечно. Подекуди яри обабіч дороги глибиною близько 20 метрів. Вільно там гуляють дикі тварини лисиці, тому що дорога проходить лісом.

На нашу думку,- спочатку капітальний ремонт дороги, а потім закриття школи, а не навпаки“, – кажуть жителі села.

На фото – аварії, які стаються на цій дорозі.

Закриття школи

Сьогодні, 29 червня 2023 року на сесії Мельнице-Подільської ОТГ буде розглядатися питання про закриття Худиківської школи у зв’язку з малою кількістю здобувачів освіти. Та у жителів села є побоювання, що 44 учні школи будуть у небезпеці через дорогу, якою потрібно добиратися до сусідньої школи, у Мельнице-Подільській.

Директор Худиківської школи Герчак Галина Ярославівна каже, що усі жителі села добре знають, яка дорога у Худиківцях – крута, з ярами, крутими поворотами. Місцями глибина яру сягає 20 метрів. Тому ніколи рейсовий автобус у село не їздив.

“Ми добре розуміємо і знаємо, що жоден перевізник не візьме на себе таку відповідальність, щоби підписати собі такий вирок і возити дітей такими дорогами, якими навіть наші жителі не їздять взимку – вони залишають машини і йдуть пішки”, – йдеться у виступі директорки.

У Мельнице-Подільській селищній раді про проблему знають.Проте зазначають, що дорога належить не громаді, а Управлінню капітального будівництва ТОВА. На сьогоднішньому засіданні жителям села мають пояснити, як буде здійснюватися підвіз учнів і чи відремонтують дорогу.

Перейти до панелі інструментів