27.07.2024
Новини

Резонансні злочини, кадрові зміни, подробиці з особистого життя: головне з брифінгу начальника ГУНП Сергія Зюбаненка

Сьогодні, 27 червня, у Тернополі відбувся брифінг нового очільника поліції краю Сергія Зюбаненка. Головною темою була протидія шахрайствам, які набули великих масштабів як на Тернопільщині, так і в Україні загалом. Також під час спілкування журналісти поцікавилися наболілими на Тернопільщині питаннями та сім’єю й бізнесом Зюбаненків у Криму.

Шахрайства на Тернопільщині є надзвичайно поширеними. У зв’язку з тим, що громадяни зараз перебувають у вразливому стані, багато шахраїв цим користаються. Наразі зареєстровано близько 1000 таких злочинів в області. Розкривається лише одна справа із п’яти, тому що наших краян зазвичай ошукують зловмисники з інших областей. Проте начальник поліції зазначає, що на Тернопільщині немає осередку шахраїв, а рівень криміногенної ситуації в області – один з найнижчих по Україні.

За словами Зюбаненка, поліція дещо змінить методи роботи для профілактики таких злочинів, залучить новаторські методи. Наприклад, поліцейські будуть співпрацювати з представниками різних конфесій, щоб священники також наголошували своїм парафіянам не довіряти словам підозрілих осіб.

Резонансні злочини

Сергія Зюбаненка запитали, наскільки плідно буде вестися робота зі слідчими ізоляторами, тому що, до прикладу, у Чортківському СІЗО час від часу з’являються випадки торгівлі наркотиками та шахрайств.

За його словами, випадки шахрайств дуже часто скоюються з місць позбавлення волі. Які будуть результати цих розслідувань, буде відомо через деякий час.

Також Зюбаненку нагадали про випадок з одною з лікарень Тернопільщини, де десятки людей втратили зір через укол препарату для лікування офтальмологічних захворювань.

“Зараз проходять експертизи, вони досить масштабні, і прокуратура, і органи досудового слідства бачать перспективу оголошення підозри. Я вас запевняю, що по цьому провадженню ви ще почуєте багато цікавого найближчим часом”, – відповів Сергій Вікторович.

Співпраця з мером Сергієм Надалом

Журналісти спитали начальника поліції про співпрацю з мером Тернополя, чи не буде залежним від Надала, а також про те, як ставиться до участі начальника Тернопільського районного управління поліції у виконкомах. Сергій Вікторович сказав, що йому теж колись пропонували бути у виконкомі, але він відмовився. А начальник Тернопільського районного управління поліції, за його даними, не голосує у тих випадках, де може бути конфлікт інтересів.

“Завжди з органами місцевого самоврядування має бути співпраця та конект, тому що ми обслуговуємо громадян. І якщо мер вибраний як довірена особа громадянами міста, то, звісно, що однозначно не може бути там якихось воєн і так далі, і непорозуміння, якщо це не стосується порушення ним закону і так далі…  Можу вас запевнити, що близьких стосунків бути не може. Ми робимо свою роботу, мер робить свою роботу”, – відповів очільник поліції.

Також він додав, що ніколи принципово не користується службовими квартирами.

Чи дійсно Зюбаненко – суворий керівник для поліцейських області?

Відколи Сергія Вікторовича призначили на посаду, у місті почали розповсюджуватись чутки про те, що новий очільник поліції є суворим та жорстким. До прикладу, він запровадив робочий день з 8 ранку для своїх підлеглих, а також вимагає, щоб вони працювали у суботу.

“Вони (поліцейські, – ред) приймали присягу, і в нас йде війна. Ті страшилки, що ходять, не зовсім відповідають дійсності. Я жорсткий до самого себе. Якщо я вимагаю з себе, то я вимагаю і з підлеглих. На попередніх посадах це давало результат”, – каже Сергій Зюбаненко.

Ще до призначення Сергія Зюбаненка на посаду начальника ГУНП у Тернопільській області низка ЗМІ публікували інформацію про те, що у родини головного поліціянта області є бізнес та нерухомість у Криму. Сьогодні на брифінгу для ЗМІ очільник поліції краю відповів на питання журналістів про це.

Перейти до панелі інструментів