27.07.2024
Новини

У селі на Кременеччині у тварин небезпечна хвороба

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кременецькій районній військовій адміністрації розглянули питання про відкриття неблагополучного пункту щодо лейкозу тварин у фермерському господарстві ,,Б.Н.М.” с. Попівці Кременецького району Тернопільської області, – повідомляють в РВА.

Комісія ухвалила рішення jголосити неблагополучним пунктом щодо лейкозу ВРХ фермерське господарство ,,Б.Н.М.” с. Попівці Кременецького району Тернопільської області та затвердити План заходів по ліквідації лейкозу ВРХ в фермерському господарстві ,,Б.Н.М.” с. Попівці Кременецького району Тернопільської області.

Лейкоз великої рогатої худоби – це хронічне інфекційне захворювання пухлинної природи, збудником якого є ретровірус. Його ознаками є неопластичне розростання клітин крові і тканин лімфи внаслідок неконтрольованого розмноження і ділення. У тваринному світі найчастіше зустрічається лейкоз крові у корів.

Лікування при лейкозі відсутнє. Але при цьому небезпека для людини заразиться цією недугою зведена до мінімуму. Лейкоз корів не є небезпечним для людини. Але від вживання молока і м’яса слід утриматися: заражений екземпляр дає небезпечну продукцію. Адже у процесі розвитку онкологічного захворювання в організмі тварини накопичуються шкідливі речовини – токсини. Збудник гине при термічній обробці, а від токсинів позбутися ніяк не можна, тому краще не їсти м’ясо і не пити молоко від корів, хворих на лейкоз, і в жодному разі – не давати його дітям. Молоко від корови, хворої на лейкоз, необхідно кип’ятити протягом 5 хвилин, а далі використовувати тільки як корм для тварин.

Перейти до панелі інструментів