01.05.2024
Новини Промо

Мао Фен – гідний представник родини зелених чаїв

Якщо ви тільки відкриваєте для себе світ зеленого чаю, представники спеціалізованого магазину New Tea радять починати знайомство саме з сорту Мао Фен. Це класичний представник китайських чаїв: має давню історію та входить до трійки найвідоміших зелених сортів. Купити зелений чай з Китаю можна на сайті New Tea: https://newtea.ua/uk/chay/zelenyy-chay/vid-mao-fen.

Чай з історією

Мао Фен – чай, відомий ще за часів династії Мінг, тобто з XIV століття. Вже понад шість століть цей сорт вирощують у провінції Аньхой на схилах гори Хуаншань. Варто відвідати ті краї, щоб побачити, серед якої дивовижної краси народжується чай Мао Фен. Високогірні плантації, заховані серед хмар, часті опади, туман та вологе повітря – все ніби створене для того, щоб чайні бруньки та листя ставали ніжними та м’якими.

Мао фен – 2 в 1: напій та технологія

Мао Фенг в дослівному перекладі з китайської мови означає «ворсиста вершина». Верхівка чайної бруньки вкрита сріблястими ворсинками та дійсно нагадує засніжену гору. Для виготовлення чаю плантатори зривають з гілки чайного куща лише верхній листочок та бруньку. Збір урожаю відбувається на початку весни та триває всього кілька днів.

Мао Фен – це не тільки назва зелених сортів, а ще й спосіб обробки чайного листя. Особливістю технології є те, що листя починають обробляти протягом доби після збору, завдяки цьому чай не встигає ферментуватися. В процесі виготовлення сировина проходить кілька стадій:

  • первинне обсмаження: працівники вручну перемішують листя, що нагрівається при температурі 1500С. Обсмажене листя має бути однорідного світло-зеленого кольору;
  • сушка: прогрівання з повільним зниженням температури від 90 до 60 градусів. Сировина не повинна змінити колір та почервоніти.

Готовий зелений чай, купити який мріють поціновувачі цього напою, має виглядати так: скручені листочки, довгі та тонкі, за що їх називають «пташиними язичками». Листочки однакові за розміром, не ламані. Заварка золотаво-зеленого кольору, без бурих чи сірих плям. Чай пахне травами та квітом із солодкуватими нотами какао, дехто відчуває аромат орхідеї.

Обмежена територія плантацій, короткий час збору врожаю, ручна праця на крутих схилах, складна технологія – це все робить чай Мао Фен дійсно елітним напоєм.

Правильно заварюємо Мао Фен

Скуштувати Мао Фен з провінції Аньхой – задоволення не з дешевих. Вартість оригінального зеленого чаю з високогірних плантацій Хуаньшань стартує від 340 грн за 100 г. В інтернет-магазині можна знайти більш бюджетні зелені сорти з Китаю: https://newtea.ua/uk/chay/zelenyy-chay. Але незалежно від вартості, треба знати, як правильно приготувати зелений листовий чай, щоб напій максимально повно розкрив свій смак та аромат. Неправильна температура води чи довший час заварювання можуть «вбити» ніжний смак Мао Фен.

Отже, щоб приготувати зелений чай Мао Фенг, треба:

  1. Підготувати посуд. Взяти скляний, фарфоровий або глиняний чайник та ополоснути його окропом.
  2. Насипати до заварника чайну ложку чаю.
  3. Залити заварку 200 мл води, підігрітої до 800С. Гарячіше не треба, для слабоферментованих сортів такої температури цілком достатньо.
  4. Почекати кілька секунд та злити воду. В такий спосіб китайці промивають заварку та «пробуджують» чай.
  5. Влити воду до чайника та настоювати до 20 секунд.
  6. Готовий чай налити в чашки.

Мао Фен, як інші зелені чаї, можна заварювати до 8 разів, і кожен новий пролив буде за смаком відрізнятися від попереднього. Після того, як ви дізналися все про Мао Фен, залишається тільки зелений чай купити та насолоджуватись вишуканим чаюванням.

Перейти до панелі інструментів