25.04.2024
Новини Промо

Що таке крафтове пиво

Слово «крафт» міцно засіло в лексиконі сучасних людей. Воно характеризує будь-що: чайний збір, вирощений на власних грядках та висушений на горищі, власноруч зв’язаний плед, домашнє печиво, приготоване за сімейним рецептом. Крафтове пиво — пінний напій, який виготовляється в обмеженій кількості та з дотриманням вимог, регламентованих Американською асоціацією пивоварів.

Особливості крафтового пива: чому варто купити бодай пляшку

Наприкінці 1970-х у гонитві за авторським пінним напоєм довелося б купувати квиток у США. Зараз скуштувати крафтове пиво можна в кожному містечку України. Якщо взагалі не хочеться виходити з дому, то пляшку можна замовити онлайн. Наприклад, в інтернет-магазині goodwine.com.ua. Пиво, що реалізується під грифом «крафтове», має відповідати певним вимогам:

  1. Лімітована партія. Граничний допустимий об’єм — 700 мільйонів літрів. Продукція реалізується в одному місті або пабі.
  2. Ціль. Крафтове пиво — витвір мистецтва. Виготовляється не з метою отримання прибутку, а для реалізації творчого потенціалу.
  3. Натуральні продукти. Крім стандартних компонентів, до складу пінного напою можуть входити шоколад, екзотичні фрукти, кориця, прянощі.
  4. Ціна. За кухоль крафтового пива доведеться заплатити у 2–3 рази більше, ніж за класичний напій, виготовлений на заводі. На ціноутворення впливає пошук рідкісних сортів хмелю, додаткові добавки, лімітований об’єм. Також вартість залежить від іменитості конкретної пивоварні.
  5. Келих. Якщо замовити напій у хорошому пабі, то крафтове пиво там подається в спеціальних кухлях. Зовні вони нагадують винні склянки.

Ще один цікавий момент: пивоварня, де виготовляється крафтове пиво, має на 75% належати власникам. Частка інвесторів обмежується лише 25%. Якщо організаційні моменти не дотримані, пиво не може називатися крафтовим.

Як виникло крафтове пиво

Крафт з’явився в США близько 40 років тому. Станом на 1970-й рік функціонували 44 пивоварні. Місцеві жителі віддавали перевагу легкому лагеру, який досі домінує на ринку. Імпортне пиво, зважаючи на високу ціну, подавали лише в кількох пабах у великих містах. Економісти прогнозували загальний крах пивоваріння. Вони також стверджували, що до 1990 року в США залишиться 5–6 пивних заводів. Цього мало вистачити для задоволення низького попиту.

Однак в 1980-х роках з’явилися пивні пасіонарії, які намагалися здивувати смаком своїх близьких. Вони не орієнтувалися на масовий ринок. Першою стала пивоварня Anchor Brewing у Сан-Франциско, яку заснував Фріц Майтаг. Згодом у Каліфорнії з’являється компанія New Albion Brewery, що ознаменувало розквіт крафтового пивоваріння. Незабаром за прикладом американців рушили європейці. За кілька років авторські пінні напої вже розробляли й в Україні.

Крафтове пиво — про історію та сенси, закладені в кожному компоненті. Відкрийте для себе унікальну комбінацію смаків та ароматів, особливу щільність і приємний посмак.

Перейти до панелі інструментів