20.04.2024
Новини Промо

Збираємо домашню аптечку: лише необхідне і нічого зайвого

Паніка щодо ліків лише за рецептом скасовується. Більшість рецептурних препаратів в Україні  відпускають без рецепта до кінця дії воєнного стану. Тож, якщо є необхідність оновити вашу домашню аптечку, то саме час це зробити. Обрати потрібні препарати за вигідною ціною можна на likie.ua. Особливу увагу підбору ліків варто приділити, якщо удома є діти, старші люди та члени родини з хронічними хворобами.

Кілька правил домашньої аптечки

  • Аптечка пакуйте компактно (підійде сумка, коробка), зберігате у недоступному для дітей місці, щоб у разі екстреної ситуації все необхідне було під рукою;
  • медикаменти повинні бути не протерміновані, з належним пакуванням та добре помітною крайньою датою для використання;
  • перевіряйте час від часу вміст, докуповуйте препарати, що закінчилися;
  • врахуйте, що дозування та форма випуску препарату для дітей визначається окремо.

Перелік найнеобхіднішого

Знеболювальні

Чи не найчастіше нас турбують саме різні болі. Та варто пам’ятати, що біль кожен відчуває по-різному. При болю під час місячних один і той же препарат допомагає одним, а іншим — ні.

Немає засобу, який допомагав би при всіх видів болю. Тому зберігайте кілька видів знеболювальних. Серед них найпопулярніші Нурофен та Парацитамол. Окрім них треба мати Цитрамон, Солпадеїн та інші препарати з кофеїном, що допомагають при головному болю, який з`являється при зміні погоди у метеолабільних людей, або перепадах тиску. Темпалгін, Баралгін, Дексалгін, Кетанов, Бускопан – ліки з болетамуючою дією.

Засоби при опіках, пораненнях

Звичайно ж, при серйозних пораненнях необхідно звернутися за медичною допомогою. У домашній аптечці потрібен набір засобів при незначних травмах.

  • Йод (5% спиртовий розчин) або 1-2% розчин “зеленки” для обробки країв ран та дрібних подряпин. Бетадин-йод не такий болючий при обробці ран, це важливо в сім’ї, де є діти. Також Мірамістін може замінити йод та діамантову зелень, не забарвлює шкіру та не пече;
  • перекис водню 3% не є антисептиком, його використовують для зупинки кровотеч, для полоскань та промивань;
  • пантенол (Депантен, Пантестин) призначений для загоєння різних ран та опіків, може бути у формі спрею;
  • також бажано покласти в аптечку набір стерильних серветок, стерильний бинт, кілька стерильних лейкопластирів різних розмірів та вату, джгут, еластичний бинт.

Препарати від застуди та грипу

Ліків, які використовують при застуді та грипі, багато. У домашній аптечці варто мати жарознижувальні – Нурофен, Парацетамол.

З їхньою допомогою ви зможете швидко знизити температуру, полегшити стан. Незайвими будуть антисептичні льодяники для горла. Наприклад, Декатілен, Нео-ангін, Стрепсілс або Фарінгосепт.

Протиалергічні

Засоби проти алергії можуть знадобитися навіть тоді, коли в родині немає алергіків. Тож можна запастися хоча б швидкодіючими протиалергічними препаратами Супрастин чи Диазолин. А ще купити протиалергічні мазі. Феністіл гель, наприклад, заспоїть при укусах комах, зменшить свербіння.

Засоби від діареї, блювоти, нудоти

При отруєнні, до приїзду медиків чи звернення до лікаря ви можете скористатися:

  • сорбентами (Атоксил, Ентеросгель, Смекта), які вберуть токсини або отруйні речовини із шлунково-кишкового тракту;
  • ферментами (Креон, Мезим, Пангрол, Панзинорм чи Панкреатин), що стабілізують роботу підшлункової;
  • Фосфалюгель, Маалокс, Рені, Гастал та ін, що втамують печію;
  • Регідрон – сольовий розчин, який застосовують при зневодненні при блюванні/діареї.

А от чим лікарі категорично не радять напихати домашню аптечку – це антибіотиками та сильними заспокійливими. Їх варто купувати та використовувати виключно за призначенням.

І насамкінець, обов’язково зберігайте вдома градусник і тонометр. Їхня наявність в аптечці також необхідна.

Перейти до панелі інструментів