28.03.2024
Новини

15-річному Максиму з Тернополя вперше в Україні зробили операцію на мозку з пробудженням: під час частини втручання хлопець був при свідомості

Вперше в історії української медицини унікальну операцію провели на мозку 15-річному пацієнту з Тернополя. Під час найважливішої частини втручання — хлопчик мав бути при свідомості. Першими на ризик заради порятунку життя дитини зважилися львівські нейрохірурги Лікарні Святого Миколая, – розповідають у Першому медичному об`єднанні Львова. 

Спровокувати черговий напад могло будь-що

15-річний Максим Волович з восьмирічного віку страждає від сильних епілептичних нападів. Судоми викликає пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози — теж могли спровокувати напад. Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати.

З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима не могла з цим змиритися і звернулась до львівських лікарів. Після ретельного обстеження дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима – це операція на мозку з пробудженням – AWAKE SURGERY.

  • Далі тягнути нема куди. Наріс набряк навколо. Є вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті. Тому однозначно потрібно це лікувати. Обов’язково потрібно видаляти, – сказав завідувач нейрохірургічного відділення Mykhailo Lovga.

Під час найважливішої частини операції — видалення самої пухлини — лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи Mary Pavlyuk та Yulya Halii – Gerasymovych.

Операція тривала сім годин, після неї Максим заговорив краще

Операція тривала сім годин. Після неї Максим на радість мамі та медикам заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає.

За тиждень після операції з пробудженням Максима виписують. “Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!”, – каже його мама. А сам Максим повсякчас усміхається і не втомлюється ділитися планами на майбутнє: має плани на спорт та мріє подорожувати.

За рік команда Центру нейрохірургії Дитячої Лікарні Св. Миколая провела рекордну кількість операцій – уже близько 500. Це один з найвищих показників по країні.

Перейти до панелі інструментів