28.03.2024
Новини

“Особливо небезпечним” виявився командир ССО, якому не вдалось викрасти у росіян літак. Подробиці гучного затримання на Тернопільщині

Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов’язків командира однієї з частин Сил спеціальних операцій Романа Червінського. Він фігурант у справі про невдалу спробу викрадення російського літака. Про це “Громадському” повідомило джерело в правоохоронних органах.

Червінського затримали вранці 24 квітня на Тернопільщині. За день до цього Чортківський районний відділ поліції ГУНП в Тернопільській області повідомляв про розшук “особливо небезпечної людини”, але без жодних подробиць.

Суд має обрати йому запобіжний захід 25 квітня. У прокуратурі казали, що клопотатимуть про тримання під вартою.

Військовому оголосили підозру в перевищенні службових повноважень 21 квітня. За це загрожує до 12 років ув’язнення.

Роман Червінський також є колишнім працівником Головного управління розвідки Міноборони України. Крім операції з літаками, раніше він відповідав за операцію щодо затримання найманців ПВК «Вагнера», також відому як «Вагнергейт».

Що це за справа?

Влітку 2022 року група українських волонтерів у співпраці з розвідкою майже переконала трьох російських пілотів дезертирувати разом зі своїми військовими літаками в обмін на 1 мільйон доларів за штуку.

Отримати російські літаки так і не вдалося через втручання Федеральної служби безпеки рф — українська сторона підозрювала, що російська спецслужба розкрила план і почала спілкування від імені пілотів рф, із якими вдалося встановити контакт. Українська сторона все ж мала вигоду: зібрала цінну технічну інформацію про російські ВПС і скомпрометувала трьох військових, принаймні один із них відтоді не виконував бойових завдань.

Журналісти «Української правди» з’ясували, що СБУ відкрила кримінальну справу через провальну операцію, оскільки вона пов’язана з російським ракетним обстрілом околиць Кропивницького. Одного з трьох російських пілотів мали зустріти 23 липня на аеродромі «Канатове» в Кіровоградській області. Туди, як зазначається, прибули організатори операції, кілька десятків військових ССО. До того ж там несли службу бійці інших військових частин.

Та зранку 23 липня в Кропивницькому та ще низці міст України пролунали вибухи. Обласна влада підтвердила, що окупанти запустили по Кіровоградській області 13 ракет, поціливши, зокрема, у військовий аеродром. Унаслідок обстрілу загинув командир військової частини, ще 17 українських військових зазнали поранень. Також були повністю знищені два бойові винищувачі Повітряних сил, а злітна смуга, техніка та будівлі зазнали значних пошкоджень.

Перейти до панелі інструментів