23.04.2024
Новини Скандал

“Переселенці на Тернопільщині живуть у жахливих умовах”: омбудсман Дмитро Лубінець

Украй незадовільні умови проживання переселенців на Тернопільщині – приміщення без ремонту, з пліснявою, грибком – фіксують працівники Офісу Омбудсмана, – повідомляє Дмитро Лубінець. Одна з найгірших ситуацій у Почаєві. Мешканці гуртожитку Почаївського вищого профучилища впродовж тижня залишаються без електроенергії. Причина – вода, що стікає зі стелі, потрапляє в електрощитову.

Відвідали такі місця компактного поселення ВПО:

  • гуртожиток Почаївського вищого професійного училища в м. Почаїв;
  • комплекс будівель дільничної комунальної лікарні в с. Ридомиль;
  • дитячий садочок у с. Вибудів;
  • гуртожиток Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі в м. Тернопіль.

Приміщення в усіх МКП потребують ремонту, оскільки уражені грибком та пліснявою. Не вистачає меблів для місць загального користування.

У дитсадку – серйозні проблеми з каналізацією, що подекуди унеможливлює користування душовими кімнатами.

У комплексі будівель дільничної комунальної лікарні переселенці сплачують послуги з водопостачання не за визначеним законодавством порядком: кожен мешканець платить 40 грн готівкою й при цьому не отримує підтверджувальних документів.

Під час спілкування з переселенцями їм роз’яснили механізм отримання медичної, психологічної та юридичної допомоги, вони отримали інструкції щодо дій у разі порушення їхніх прав.

За результатами моніторингу будуть складені звіти, а також надані рекомендації центральним органам виконавчої влади та обласній військовій адміністрації щодо сприяння в усуненні виявлених проблем та забезпеченні потреб ВПО.

Перейти до панелі інструментів