26.04.2024
Корисне Новини

“Це щось магічне”: рецепт пухкої та смачної паски, яка не черствіє усі свята

Рецептів Великодніх пасок є настільки багато і усі вони по-своєму хороші, що вибрати улюблений і той, що завжди вдастсься, іноді дуже важко. Тож ми з власного досвіду рекомендуємо господиням прекрасний рецепт відомої кулінарки Марини Гармаш. Ця паска завжди виходить ніжною та солодкою, з волокнистим м’якушем та ароматом ванілі. 

З початку війни Марина готує та відправляє нашим захисникам надзвичайно багато різних домашніх смаколиків. І паска саме за цим рецептом уже поїхала до військових.

“Готувати пасхальну випічку – це щось магічне. Адже ти мимоволі згадуєш слова бабусі або мами. Тільки чисті помисли, ніяких стукотів, шуму і протягів. І обов’язково молитва. Моя прабабуся для такої випічки одягала завжди чистий одяг, вставала рано вранці до сходу сонця і приступала до замісу”, – розповідає Марина Гармаш.

Інгредієнти:

  • 1 л молока,
  • 10 яєць,
  • 600 – 650 гр цукру,
  • 100 гр пресованих дріжджів,
  • 16 гр ванільного цукру,
  • дрібка солі,
  • 100 мл коньяку,
  • 250 гр родзинок,
  • 75 г в’яленої вишні,
  • 100 – 150 мл рослинноі оліі,
  • 200 гр вершкового масла,
  • 15 ст. борошна (склянка 250 мл без гірки).

Приготування

Ретельно збийте яйця з цукром в пишну піну. Молоко закип’ятіть, тонкою цівкою введіть в яєчно – цукрову масу продовжуючи збивання. Дайте рідині охолонути до теплого, розкришіть дріжджі, перемішайте. Накрийте рушником, приберіть в тепле місце на 2 години. За цей час 2 рази перемішайте. Розтопіть вершкове масло, остудіть. Родзинки та вишню промийте, просушіть. В опару додайте дрібку солі, ванільний цукор, коньяк, вершкове масло, 100 мл рослинноі оліі, поступово борошно (але не все відразу, можливо треба більше або менше). Замісіть м’яке, слухняне тісто. В кінці замісу додайте ще рослинну олію.

Накрийте зверху, приберіть в тепле місце. Залиште для підходу на 1 годину. Змочіть руки в рослинну олію, заповніть підготовлені формочки на 1/3. Накрийте рушником, дайте підійти, приблизно 40 хвилин. Випікайте в заздалегідь розігрітій духовці починаючи з меншого розміру. При температурі 170-180 градусів. Готовність перевірте дерев’яною шпажкою. Виймаючи з духовки покладіть пасочки на рушник, дайте охолонути періодично повертаючи їх з боку на бік. Прикрасьте остиглі пасочки.

Ідеальна глазур

Досить важливе у рецепті паски прикрашання. Для цього підійде рецепт ідеальної глазурі із желатину. Вона не липне та сипеться, на відміну від білкової.

Для приготування знадобиться: 120 г цукру, 60 мл води, 1 ч .л. ванільного цукру, 5 г (приблизно чайна ложка) желатину та 2 ст. л. води, що його розвести.

Нагрійте воду з цукром до повного розчинення. Желатин замочіть з 2 ст. л. води до набухання. У гарячий цукровий сироп додайте желатин, ретельно збийте в пишну, густу масу близько 4-5 хвилин.

Поради господині та відповіді на питання

  1. Збиті яйця заливають гарячим молоком, так все правильно. І вони не зваряться. Завдяки такому способу заварювання, випічка виходить ніжною, повітряної, довго не черствіє.
  2. Час випічки залежить від розміру форм, випікаю завжди при температурі 170 – 180 градусів від 30 хвилин і до 45. Перші 20 хвилин випічки духовку не відкриваю!
  3. Якщо пасочки досить подрумянились, накрийте їх зверху фольгою.
  4. Алкоголь при високій температурі випариться. У великодньому тісті завжди багато здоби, алкоголь допоможе дріжджжям підняти його. Додасть еластичність, пишність. Також буде сприяти збереженню м’якості протягом 5 днів.
  5. Паперові форми ніколи не змащую. Металеві смальцем, або змазкою для форм (борошно, смалець, олія).
  6. Вийнявши з духовки пасочки, відразу не виймаю з форм, ложу їх лежачи на рушник. Лише хвилин через 5 злегка прокручую і вони злегкісттю виймаються.
  7. Пасочки можна легко заморозити, перевірено не раз!

Більше хороший і смачних рецептів можете знайти на сторінці Сімейних рецептів Марини Гармаш.

Світлого та мирного Великодня!

 

Перейти до панелі інструментів