Як обрати краще просекко

Немає нічого краще за охолоджений, хрусткий келих освіжаючого просекко. Бокал фруктового ігристого вина, випитого соло або з додаванням декількох інгредієнтів для посилення смаку коктейлю, підніме настрій та перенесе вас у зелені пагорби північної Італії.

Але як дізнатися, на скільки хороше просекко ви п’єте? Коли ви святкуєте особливу подію просекко може достойно замінити інші більш дорожчі варіанти ігристих вин. Але чи ви вибрали найкраще, і чи воно є справжнім, а не підробкою?

Витративши певний час на вивчення ігристих вин та їх походження, ви зможете відрізнити середню якість від чудової. Ось наш невеликий путівник на вибір кращого Prosecco.

Переконайтеся, що це італійське просекко

Антоніо Карпане виготовив першу пляшку ігристого просекко в 1868 році. Він був переконаний, що в Італії можна виробляти вино не гірше за шампанське, і мав рацію.

Проте важливо розуміти географію виробництва просекко Італії. Просекко немає такого «місцевого» захисту, як шампанське (щоб називати його шампанським, воно має походити з регіону Шампань у Франції). Це означає, що є багато виробників, у тому числі з таких країн, як Австралія, що теж виробляють просекко.

Отже, якщо ви хочете справжнє італійське просекко (повірте нам: ви дійсно хочете італійське просекко:)), перевірте етикетку, щоб переконатися, що воно зроблено в Італії. Конкретні слова, які ви повинні шукати: Prodotto in Italia. Переклад: зроблено в Італії.

Переконайтеся, що в складі не менше ніж 85% винограду глера

Вино може збити з пантелику. Іноді вино називають в честь виноробного регіону (наприклад: Шампань). Іноді його називають в честь сорту винограду (наприклад, шардоне). А іноді його називають на честь крихітного містечка, з якого воно родом, незважаючи на те, що основне виробниче місце змістилося (наш друг просекко).

Отже, із чого роблять просекко? Його виробляють із винограду сорту глера. Цей виноград із зеленою шкіркою дозріває наприкінці сезону і є ароматним сортом – він може бути досить квітковим та фруктовим.

Швидше за все, ви раніше не чули про виноград глера, але це не має значення. Важливо відзначити, що пляшка Prosecco повинна містити щонайменше 85% винограду Glera, щоб вона вважалася Prosecco. Якщо в ньому немає потрібної кількості Glera, ви просто отримуєте ігристе італійське вино.

Виберіть DOCG або DOC

Ще одна заплутана частина: найкраще просекко (DOC і DOCG) настільки хороше, що вам не потрібно говорити, що в ньому є сорт винограду глера.

Якщо ви завжди поспішаєте, то зробіть пошук DOCG на етикетці єдиною річчю, яку ви робите, перш ніж бігти до каси. DOC і DOCG — це класифікації якості, які підтверджують, що продукт, який ви збираєтеся купити, виготовлений відповідно до певних високих стандартів якості.

DOC у перекладі з англійської означає «Контрольоване місце походження». Якщо ви хочете купити хороше просекко, то таке маркування дасть вам впевненість у тому, що воно принаймні вироблено в регіоні виробництва Венето та Фріулі-Венеція-Джулія на північному сході Італії, що відрізняються виготовленням високоякісних просекко. Більшість Prosecco, які можна знайти в європейських супермаркетах, мають маркування DOC.

Однак, якщо ви шукаєте дійсно хороше просекко, то шукайте маркування DOCG. Ця абревіатура в перекладі означає Позначення контрольованого та гарантованого походження. Може використовуватися тільки в тому випадку, якщо вино виробляється з багатого вапняком району, розташованого між містами Конельяно та Вальдоббіадене. В цьому регіоні виробляють Просекко Суперіор, що вважається найкращим. Це, в основному, пов’язано з:

  • якістю ґрунту (з багатим осадом з гірських льодовиків)
  • крутість пагорбів, на які сонячне світло потрапляє правильно, а також дозволяє дощовій воді рухатися вниз по долині замість того, щоб постійно зволожувати ґрунт та спричиняти гниття
  • форма пагорбів, що створює ідеальну вентиляцію
  • ручний збір врожаю, який відфільтровує гнилі ягоди та дозволяє винограду залишатися недоторканим до моменту його пресування

Зазвичай, ви можете знайти принаймні один DOCG Prosecco на полицях супермаркету, і зазвичай це не набагато дорожче, ніж ціна вашого DOC. Але воно того варте!

Купуйте в спеціалізованому винному магазині

Чому б не зайти в найближчий спеціалізований винний магазин?

Багато з них мають кваліфікований персонал, який із задоволенням базікає про Prosecco у всій його ігристій красі. Деякі пропонують курси та дегустації, які можуть допомогти вам відкрити для себе щось нове та зробити це, якщо у вас бракує часу.

Професійна порада щодо вибору хорошого Prosecco: якщо ви можете придбати будь-який Prosecco з регіону Cartizze, ви зірвали джекпот. Cartizze – це крихітна територія, розташована в регіоні DOCG Prosecco. Історично Cartizze виготовляли як dry prosecco (що означає найсолодше просекко у класифікації), оскільки виноград вирощений на пагорбі Cartizze, отримує від сонця все найкраще.

Не пийте просекко на розлив

Просекко на розлив може здатися найкращим у світі винаходом, але насправді воно не забезпечить високоякісного перляжу, оскільки насправді це не просекко. Будьте завбачливими, якщо ваше просекко йде з-під крана чи бочки. Ймовірно, це буде просто ігристе вино, оскільки (з міркувань якості) Prosecco потрібно подавати прямо з пляшки.

About the author

вимкнення світла 20 листопада
trending_flat
Ситуація не кращає. Графіки вимкнення світла на 21 листопада на Тернопільщині

Ситуація в енергосистемі не стає кращою. АТ "Тернопільобленерго" опублікувало графіки вимкнення світла на Тернопільщині 21 листопада. Джерела РБК-Україна повідомляють, "що завтра і загалом найближчими днями ситуація з енергопостачанням суттєво не покращиться у порівнянні із сьогоднішнім днем. Причиною збільшення нестачі генерації стали російські удари і дестабілізація енергомереж, через що декілька блоків атомних станцій вимушено скинули потужність".    

Андрій Вегера
trending_flat
Унаслідок ракетної атаки загинув 21-річний студент ТНТУ Андрій Вегера

Унаслідок ракетної атаки 19 листопада загинув Андрій Вегера - 21-річний тернополянин, студент ТНТУ. Про смерть студента повідомили на сторінці навчального закладу. "Спільнота Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя з глибоким смутком повідомляє про трагічну загибель Андрія ВЕГЕРИ, студента 3-го курсу освітньої програми Галузеве машинобудування факультету інженерії машин, споруд та технологій, який став жертвою ворожої атаки міста Тернопіль 19 листопада 2025 року", - йдеться у повідомленні. Читайте також: Батьки і діти, літні люди. Відомі імена загиблих від ракетного удару 19 листопада (фото, відео) За словами представників університету, Андрій був патріотом, завжди приходив усім на допомогу, сумлінно вчився і був цілеспрямованим. Його життя було сповненим перспектив та можливостей, воно тільки починалось, але його обірвала російська ракета.

Тернопіль 15 квітня
trending_flat
Зменшилась кількість осіб, які не виходять на зв’язок після ракетного удару по Тернополю

Кількість осіб, які не виходять на зв'язок після ракетного удару по Тернополю, зменшилась. Деякі особи вийшли на зв'язок і повідомили про своє перебування. Тож тепер кількість зниклих складає 14, кажуть у ДСНС. "Роботи не припиняються ні вдень, ні вночі: фахівці метр за метром обстежують завали у пошуках людей, які можуть потребувати допомоги. За уточненими даними, кількість осіб, які не виходили на зв’язок, зменшилася до 14. Шестеро мешканців, про долю яких раніше не було інформації, повідомили про своє місце перебування і зараз перебувають у безпеці. Аварійно-рятувальні роботи тривають і продовжуватимуться доти, доки рятувальники не переконаються, що під уламками не залишилося жодної людини", - кажуть рятувальники. Раніше "Терміново" повідомило, у якому стані перебуває 20-річний Богдан, якого вдалось врятувати з-під завалів.

trending_flat
Що робити з жирною шкірою обличчя: ефективні методи догляду

Чому жирніє шкіра Як визначити свій тип шкіри та рівень жирності? Спостерігайте за ознаками протягом дня і зробіть тест серветкою на Т-зоні через 30-40 хвилин після вмивання. Наявність плям себуму (шкірного сала) свідчить про жирність шкіри, а їх повна відсутність – про сухість. При комбінованому типі на серветці видно слабкі жирні відбитки в Т-зоні. Чому з’являється жирний блиск? На це впливають різні причини: Гормональні зміни. У період статевого дозрівання андрогени активують сальні залози. Найяскравіше це проявляється у підлітків у віці до 20 років. Стрес. Підвищення рівня гормону кортизолу стимулює роботу сальних залоз, звідси «стресовий» блиск і часті висипи. Раціон. Надлишок солодкого, випічки та солодких напоїв може спровокувати посилене саловиділення і появу запальних елементів. Коливання ваги та дерматологічні стани. Зміна маси тіла, себорея та інші хвороби шкіри впливають на активність залоз. Менструальний цикл і вагітність. Коливання прогестерону та естрогенів призводять до […]

Тернопіль Стуса фото
trending_flat
Меморіал болю: місто несе квіти до розтрощених будинків у Тернополі, де загинули діти (відео)

У Тернополі люди приходять до зруйнованих російськими ракетами багатоповерхівок з квітами, лампадками та іграшками. Тут тепер стихійний меморіал, де містяни моляться за загиблих. Про це повідомляє кореспондент "Терміново" з місць обстрілу. Ще недавно біля цих будинків було повно життя. Тут жили родини, лунав дитячий сміх, люди будували плани на майбутнє. Зараз на цьому місці - тиша, біль і порожнеча. Особливо боляче сьогодні, у День захисту дітей. Замість того щоб говорити про щасливе дитинство та безпечне майбутнє, ми змушені вшановувати пам'ять малечі, яку забрала війна. Тернополяни несуть до меморіалу живі квіти, запалюють свічки, кладуть дитячі іграшки. Люди приходять помолитися та вклонитися кожній загиблій дитині. Місто пам'ятає всіх, хто не дожив до перемоги через російську агресію. Читайте також: Батьки і діти, літні люди. Відомі імена загиблих від ракетного удару 19 листопада (фото, відео)

trending_flat
Природні інгредієнти у прикормі: як однорідні страви допомагають дітям звикати до нових смаків

Перший досвід знайомства немовлят із новими продуктами формується через прості текстури та м’які за консистенцією страви. У цей період особливу роль відіграє пюре дитяче, адже однорідна структура допомагає малюкові поступово звикати до різних смакових поєднань. Ретельно подрібнені інгредієнти створюють м’який перехід між молочним раціоном та подальшим різноманіттям харчування. Чим корисні однорідні страви на етапі прикорму Однорідні текстури створюються для того, щоб немовля могло легко знайомитися з новими продуктами без дискомфорту. Вони поєднують природні інгредієнти та м’які структури, що робить процес поступовим і зрозумілим. Нижче подані основні переваги такого формату: природна структура – допомагає малюкові звикати до нових смаків без надмірного навантаження; однорідність текстури – зменшує ризик випадкового проковтування частинок, що ще складно пережовувати; поступовість введення – дає змогу розширювати раціон маленькими кроками; різноманіття інгредієнтів – сприяє знайомству з овочами та фруктами через м’які, комфортні комбінації. Такий формат робить прикорм передбачуваним, […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025