20.04.2024
Новини Оперативно

На Тернопільщину завезли рис з Італії, який може викликати тяжкі захворювання і смерть

Управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області отримало інформаційне повідомлення від системи RASFF від 17 лютого 2023 року № 2023.0797-fup 7, щодо виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії (виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021).

Наголошується на негайному повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про виявлення даного товару в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10). Оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.

Згідно з пунктом 7 частини 2 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області) має бути повідомлений про виявлену невідповідність протягом двох робочих днів.

Довідка. Кадмій – м’який, тягучий та гнучкий двовалентний метал, який має сріблясто-білий колір та може легко розрізатись. Кадмій має багато спільного з цинком, але здатний утворювати складніші сполуки. Хоча цей елемент не виконує конструктивних функцій в людському організмі, він і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть у незначних концентраціях.

Кадмій має властивість накопичуватись в організмах та екосистемах, а вдихання кадмієвого пилу може швидко призвести до захворювань, часто смертельних, пов’язаних з дихальними шляхами та нирками (зазвичай, ниркова недостатність). Будь-яке значне вживання кадмію може негайно пошкодити печінку та нирки. Крім того, сполуки, які містять кадмій, є канцерогенними. Інформація про канцерогенність кадмію обмежена.

Перейти до панелі інструментів