18.04.2024
Новини Оперативно

На Тернопільщину завезли сири з Франції, які можуть викликати тяжку хворобу і навіть смерть

Управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомляє про отримання системою RASFF інформаційного повідомлення від 8 лютого 2023 року № 2023.0841-fup 4, що стосується виявлення Listeria monocytogenes в сирах “Гаперон”, виготовлених з пастеризованого молока, які були експортовані з Франції (виробник: SOCIETE LAITIERE DE VICHY, Франція; експортер: Thomas Export SA, Франція) до України (одержувач: ТзОВ «ТД Гурмандіз», вул. Костянтинівська, 72, м. Київ, 04080).

Ми закликаємо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про будь-яке виявлення такого продукту в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10).

Будьте уважні, що згідно з пунктом 7 частини 2 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати продукти харчування, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть становити загрозу для здоров’я людини.

Крім того, оператори ринку повинні протягом двох робочих днів інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області), згідно з частиною 3 статті 20 цього Закону.

Довідка.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія Listeria monocytogenes. Ця бактерія широко поширена в навколишньому середовищі, зокрема в грунті, воді, рослинному покриві та фекаліях. Також Listeria monocytogenes може бути присутня в харчових продуктах, зокрема в м’ясі, рибі, молоці та молочних продуктах.

Симптоми лістеріозу можуть бути різними, від легких до важких, і залежать від імунної системи людини, віку та стадії вагітності (у випадку вагітності). У більшості випадків, симптоми лістеріозу включають грипоподібні симптоми, такі як лихоманка, біль у голові, м’язах та горлі, а також діарею. У важких випадках можуть розвиватися інфекційні процеси в центральній нервовій системі та крові, що можуть призвести до летального випадку.

Лістеріоз може бути небезпечним для вагітних жінок, оскільки може призвести до передчасних пологів та ускладнень у дитини. Також лістеріоз може бути небезпечним для людей зі слабкою імунною системою та для літніх людей.

Щоб уникнути зараження лістеріозом, рекомендується дотримуватися правил особистої гігієни, а також вживати тільки якісні та свіжі харчові продукти. Якщо у вас є підозра на зараження лістеріозом, слід негайно звернутися до лікаря.

Перейти до панелі інструментів