24.04.2024
Новини

Ще одна парафія у Кременці переходить на новоюліанський календар

Ще одна парафія на Кременеччині незабаром перейде на новоюліанський календар. Йдеться про парафіян собору Преображення Господнього, що у Кременці, які прийняли рішення майже одностайно. Про це повідомляє настоятель о. Володимир Буграк.

“Сьогодні на загальних зборах нашої Парафії Преображення Господнього м.Кременець Тернопільської єпархії ПЦУ розглядали питання про календарну реформу і перехід Парафії на новоюліанський стиль з 1 вересня 2023 року.

В голосуванні взяли участь 576 членів Парафії. Підтримали перехід, проголосувавши “ЗА” – 568 людей із присутніх на зборах, 7 – “проти”, 1 – “утримався”. Рішення прийнято.

Найближчим часом буде підготовлене прохання до керуючого архієрея про клопотання перед Синодом про затвердження рішення зборів”, – йдеться у повідомленні.

Довідка

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні в 2022 році, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері «російського світу».

Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні. 24 грудня 2022 року верховний архієпископ Святослав під час авдієнції передав митрополиту Епіфанію листа з викладом міркувань ієрархів УГКЦ щодо календарної реформи. Предстоятелі вирішили створити спільну робочу групу щодо конкретних пропозицій календарної реформи.

2 лютого 2023 року Священний Синод ПЦУ дозволив та затвердив порядок благословення парафіям та монастирям на повне використання новоюліанського календаря, а 24 травня 2023 року було вирішено провести засідання Архиєрейського Собору, де буде винесено питання календарної реформи.

1-2 лютого 2023 року у Львові-Брюховичах Архиєрейський Синод УГКЦ вирішив, що з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква в Україні переходить на новий стиль (новоюліанський календар) для нерухомих свят із збереженням юліанської Пасхалії, про що повідомив верховний архиєпископ Святослав 6 лютого 2023 року.

Перейти до панелі інструментів