26.04.2024
Новини

“Швидше б’ється серце!”: віднайшли пісню про Кременець на ідиш, яка вважалася втраченою

Цікавою, фактично сенсаційною, знахідкою поділилася дослідниця з Кременця Ірина Дан-Коен. Їй вдалося відшукати унікальний запис пісні про Кременець, який вважався втраченим. Своїми емоціями з цього приводу Ірина поділилася у своїй спільноті у Фейсбуку Kremenez Umland bis1939.Krzemieniec i okolice do 1939 roku.

“У мене є чудова новина, що стосується музичної спадщини Кременця. Можливо хтось скаже, що таке повідомлення не на часі і я погоджуюся. Проте шедеври не обирають ні дня, ні години, коли прийти до тих, хто їх шукає. Як професійний музикант багато років була у пошуках оригіналу пісні про Кременець на ідиш “Mame Shtot – Kremenitz” (“Місто моєї мами – Кременець”). Вона була записана на вініловій платівці композитора народженого у Кременці, професійного кантора з феноменальним оперним голосом Маркуса Каца. Для пошуків цього твору свого часу задіяла багатьох вихідців з Кременця, які живуть у різних куточках світу. І усі ми зійшлися на думці, що ця платівка зникла безслідно і оригінального запису вже не почуємо.

І ось, маючи вільний час, я присвятила його пошукам цікавого матеріалу з історії Кременця. І, як грім серед ясного неба, пісня вискочила мені на YouTube. Обов’язково поділюся цим записом з усіма, хто допомагав у пошуку. Я надзвичайно зворушена! Аж прискорено б’ється серце, коли чуєш шедевр, який вважався втраченим. Це надзвичайно цікава знахідка для музичної спадщини Кременця.

Україна – велика країна, дуже важлива у світовій історії. В усі часи в нашому Кременці народжувалися дуже талановиті люди, які свою творчістю увіковічили наше прекрасне місто, що стало колискою для багатьох народів.

Особлива подяка STAV g за відважну спробу відтворити пісню фактично з кількох скупих рядочків нот, що скромно надруковані у “Книзі Пам’яті Кременця”, – зазначає Ірина.

Перейти до панелі інструментів